Марси Бордърс бе една от оцелелите при срутването на кулите-близнаци в Ню Йорк

Почина американка, оцеляла от атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк в Световния търговски център и увековечена с емблематична снимка по време на рухването на кулите близнаци, предаде Франс прес.

 

Причина за смъртта на 42-годишната Марси Бордъс е рак на стомаха, обяви семейството й във "Фейсбук".

 

В момента на атентатите Бордърс е на 28 години и работи от месец за Американската национална банка в едната от кулите близнаци на Световния търговски център. Когато една от кулите близнаци рухва, след като в нея се вряза самолет, похитен от терористи, Марси успява да се скрие в съседна сграда и там е снимана от фотографа на Франс прес Стан Хонда. На снимката Марси е изцяло покрита от дебел слой прах. Тази снимка обиколи света и заради нея в САЩ и по света Марси стана известна с прякора "Прашната дама". 


След атентатите Марси дълго време е безработна, изпаднала в депресия, пристрастена към наркотиците и алкохола. Тя се възстановява от зависимостта си през 2011 г., припомня БТА.

 

През 2012 г. дава интервю за Франс прес, в което казва, че не е получила нито психологическа, нито финансова помощ след атентатите. Тя разказваше как живее непрекъснато в страх и рядко излиза от дома си, тъй като не можела да си представи да се намира в метрото или на мостове, които могат да станат мишени на други атентати.
Преди година Марси започна терапия срещу рак и тогава каза, че болестта й може би е свързана с замърсяването на въздуха по време на рухването на кулите близнаци в Ню Йорк.