Коментират Соломон Паси и Димо Гяуров

11 септември е денят, който завинаги промени света. По това време в България външен министър е Соломон Паси, а директор на разузнаване Димо Гяуров.

На 11 септември Соломон Паси е в Брюксел и провежда срещи, свързани с членството на страната ни в НАТО. Води и разговори за българската стратегия за освобождаването на медиците ни от Либия. Разговаря с американския посланик в НАТО. Провежда среща със зам.-директора на Ми-6 сър Марк Алън, когато по световните медии започват да показват падащите кули-близнаци на световния търговски център.

Америка отбелязва 20 години от ужаса на 11 септември

Димо Гяуров пък е у нас. Тръгва си от среща при президента, когато му звънят по телефона и му докладват за случващото се. „дигнах службата в тревога, разпределих задачи на всички началници отдели. Признавам, че имаше шок, страх за хората. Не знаеш дали е атака само по САЩ, или атака срещу цивилизацията въобще. Знаех, че след 1 година ще бъдем поканени за член на НАТО”, спомня си Гяуров.

„Премиерът Симеон Сакскобургготски веднага праща писмо до президента Буш, че ние като правителство де факто се ангажираме да бъдем съюзник на САЩ и де факто член на НАТО в борбата срещу тероризма. Такава декларация е рядкост”, припомни Соломон Паси.

Българската позиция непосредствено след атентатите на практика ускори процедурата за членство на България в НАТО.

Повече гледайте във видеото.