Коментира бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев

Превземането на Афганистан от талибаните поставя в изключително деликатна ситуация нашата страна заради опасността от нова бежанска вълна. Според бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев обаче към момента няма непосредствена опасност за страната ни.

„Натискът на границата не е висок, но ако се засили неколкократно, тогава ще се появят и непосредствени рискове пред нашата национална сигурност”, заяви Йовчев в предаването „Офанзива”.

Турция с предупреждение към ЕС относно мигрантите (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му при евентуална вълна от имигранти страната ни ще има няколко важни задачи. Първата е колкото могат повече от тях да бъдат спрени на границата. „Да спрем този поток от нелегални мигранти”, обясни Йовчев.

„Въпреки всичко някои ще успеят да проникнат. Втората важна функция е да успеем да отсеем тези хора. Това трябва да стане на специално обособени места, близо до границата. Да бъдат добре преценени и да отделим потенциално опасните лица. Да намерим подходящите механизми да бъдат върнати обратно”, обясни още Йовчев.

За тези, които не са опасни, трябва да ги настаним на подходящи места, да осигурим безопасността им, както и да ги интегрираме.

Повече гледайте във видеото.