Ива Митева поиска още малко време за работа на 46-ото Народно събрание

Извънредно заседание на парламента в понеделник няма да има, въпреки че в петък през нощта от „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме!” и част от „Има такъв народ” се подписаха под искане за такова. Те настояват този парламент да успее да гласува окончателно отнемането на Бюрото за защита от главния прокурор. Заради това и председателят на парламента Ива Митева обеща, че ще вкара тези промени като първа точка на редовното заседание в сряда. Ако, разбира се, президентът не разпусне парламента дотогава.

Депутати поискаха извънредното заседание преди края на НС

Още малко време за 46-ото Народно събрание поиска председателят му Ива Митева.

„Надявам се президентът да не разпусне парламента до сряда. Критичната дата за изборите, ако те бъдат на 14 ноември, е петък, 17 септември. Няма пречка той да издаде указа и в сряда следобед и в четвъртък да бъде разпуснат парламентът”, каза председателят на НС.

Ако имат тази работна сряда, Митева ще събере депутатите на заседание. А като първа точка в дневния ред ще е окончателното прехвърляне на Бюрото за защита на свидетелите от ръцете на главния прокурор в тези на правосъдното министерство. 

„Пречката да има заседание утре е на първо място това, че аз нямам доклад на Комисията по правни въпроси. Правилникът изисква 72 часа преди заседанието народните представители да разполагат с този доклад. Трябва да избирам между политическо решение и законосъобразно решение. Мисля, че ще избера законосъобразното решение”, заяви Ива Митева.

СЛЕД 10 ЧАСА ДЕБАТИ: Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета

От „Изправи се БГ! Ние идваме!” не се съгласиха. И посочиха, че компромис с тези 72 часа вече е правен при разглеждането на актуализацията на бюджета.

„Ива Митева нарушава Конституцията. Председателят на парламента е длъжен да насрочи заседание, когато има искане от една пета от народните представители. Така че да бъде така любезна и да не си измива ръцете с президента”, заяви Мая Манолова, „Изправи се БГ! Ние идваме!“”.

От „Демократична България”, които също искаха пленарен ден в понеделник, все пак се надяват да се стигне докрай с промените за Бюрото за защита.

„Това ще бъде знак, че в парламента има политически сили, които са готови да проведат съдебна реформа в следващия парламент”, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Обществото от сутрин до вечер се обслужва от тези партии да чува само, че, ако се закрие Бюрото за защита ще се извърши страховита съдебна реформа. Тя се състои да премине от главния прокурор при правосъдния министър. Това е страхотната реформа, за която се води тази битка”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В очакване на последния пленарен звънец, партиите вече се стягат за 14 ноември, когато България ще избира и нов президент, и нови депутати. От ГЕРБ вече били готови с кандидата си за “Дондуков” 2, но щели да го запазят в тайна още малко, заяви председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

„Най-важното е, че търсим лице, което да получи достатъчно одобрение не само от нашите партийни структури и симпатизанти, а от по-широката общественост. Целта е не просто да участваме, а да спечелим тези избори”, добави тя.

Стана ясно и, че на президентските избори ГЕРБ вероятно ще е в коалиция със СДС.

Пред БНР депутатът Тома Биков обясни,че се обсъждат различни кандидати, включително на президента Петър Стоянов. Самият Петър Стоянов не беше открит за коментар

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК