Това се случи малко преди 02.00 ч. в нощта срещу събота

Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. Това се случи след 10 часа дебати. Стана ясно, че ще има увеличение на пенсиите, майчинството и парите за здраве.

Четири дни и поредица от удължени заседания бяха нужни на депутатите за приемане на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, Закона за бюджета на НЗОК и Закона за държавния бюджет за 2021 г.

АКТУАЛИЗАЦИЯТА: Депутатите одобриха парите за здраве, гледат бюджета

Финалният резултат е, че до края на годината в държавната хазна ще има 2,5 милиарда повече. Вече е ясно за какво ще бъдат изхарчени 2,3 милиарда. 440 милиона отиват за бизнеса за справяне с последствията от пандемията. 225 милиона ще помогнат на здравната ни система. Предвидени са 133 милиона лева за изборите.

Актуализацията беше приветствана с аплодисменти. Преди това обаче имаше много спорове по различни искания, като например идеята на „Има такъв народ” партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев.

„Ако надмогнете партийната си алчност, ще спестим на държавата 8 млн. лв.”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

„Кажете ми – за това, че не успяхте да направите правителство и ще има нови избори, колко ще плати държавата”, попита Иван Иванов от БСП.

„Няма правителство, защото всички вие не подкрепихте кабинет на ИТН”, категоричен бе Тошко Йорданов.

Останалите сили в парламента обаче не одобриха идеята субсидия в размер на левче за глас. Депутатите успяха да постигнат съгласие по друг въпрос  – общините да получат общо 100 млн. лева до края на годината.

„Предлагаме 100 млн. лв. за общините заради COVID кризата. Има и други разходи”, каза Петър Чобанов от ДПС.

„Ясно е, че общините бяха тежко ударени”, каза Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Объркване настана при гласуването на това как точно ще се дават парите на местната власт. А постепенно добрият тон в пленарната зала беше изместен от скандал заради парите за строителни фирми и предложението на Бюджетната комисия държавата да плати част от задълженията, за да няма протести.

Бившите управляващи видяха заобикаляне за закона. „Да ми обясни някой колега юрист какво гласуваме, как ще влизаме в договорни отношения”, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Г-н Нанков, излезте и кажете защо не сте си платили на фирмите” призова Георги Свиленски от БСП.

„Това е и морален казус. Хората не могат да си получат парите”, заяви Манол Пейков от „Демократична България”.

Спорът завърши без успех.

 

 

Източник: БТА