Бюджетната комисия увеличи приходите и разходите с половин млрд. лева

Народното събрание прие окончателно актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса като приходите и разходите са балансирани.

23 минути, след като започнаха работа, депутатите постигнаха успех - актуализираха бюджета на Здравната каса.

За да се стигне до аплодисменти обаче Бюджетна комисия започна работа от рано сутринта. Макар и с напускане на част от депутатите.

 

 

„Ако ние напуснем нещата ще са по-бързи тук. Ние ще направим нашите предложения в пленарната зала”, каза Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Така без ГЕРБ депутатите се заеха с това да оправят план-сметката на парите за НЗОК. Заради приети предложения в пленарната зала, за които пари няма.

 

 

„Трябва да вземем решение, няма как да се приложат всички. За да могат да бъдат покрити всички дефицити, единственият източник са осигурителните вноски. Това означава, че ние трябва да вдигнем здравноосигурителните вноски”, каза Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

„Сега на всички е ясно, че имаме проблем с това, което сме гласували. Сега трябва да направим една таблица и да видим кои разходи са важни за хората”, заяви Мария Капон.

От БСП поискаха повече яснота от експертите.

„Ние не сме лекари, а сме Бюджетна комисия. Няма как да преценя кой разход е животоспасяващ”, каза Румен Гечев.

 

 

Дебатът доведе до решение - да не влизат в сила неразчетените разходи. Така Здравната каса ще получи 105 млн.лева до края на годината.

А Бюджетна комисия се съгласи и с други цифри - тези в актуализацията на държавния бюджет. Това ли ще са финалните цифри - решението вече е в ръцете на депутатите в пленарната зала.

 

 

Източник: БНР