Коментар на адвоката Людмил Рангелов

Евелин Банев, по прякор Брендо, беше задържан в Украйна. В три държави той има ефективни присъди с искане те да бъдат излежани. В Италия има 20-годишно наказание за трафик на кокаин, в Румъния – 10 години, а в България – 6 години за пране на пари. 

Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна (ВИДЕО)

„Такива случаи се уреждат от Европейската конвенция за екстрадиция, която е ратифицирана както от България, така и от Украйна. Обсъждат се няколко варианта, но не се споменава и още един - той да остане известно време в Украйна, ако наистина живее там с неистински документ. Ако действително участва в производство и продажбата на високорисков наркотик, какъвто е марихуаната, Украйна може да допусне екстрадиция за някоя от тези три държави, но да отложи нейното изпълнение”. Това обясни адвокатът Людмил Рангелов в студиото на „Здравей, Балгария”.

Киев трябва да отговори на искането за екстрадиция, но първо може да поиска да приключи отношенията с Банев, каза още юристът.

„Условията за избор на една от трите страни са посочени обтегаемо в конвенцията. На първо място е размерът на наказанието. Зависи и от гражданството, както и от това коя държава е депозирала желанието за екстрадиция. Има записани и „други обстоятелства”, посочи Людмил Рангелов.

Прокурор: Арестът на Брендо в Украйна се оказва правен прецедент

По думите му Украйна решава кое от исканията за екстрадиция да уважи, като най-голяма тежест се отдава на размера на присъдата.

„Най-вероятно той ще изтърпи най-голямото наказание, независимо дали това ще се случи в България, или не”, коментира Рангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.