Част от настоящия служебен кабинет се яви на "Дондуков" 2 за среща

Новият служебен кабинет ще изпълнява политиката на досегашния. Това обяви президентът Румен Радев. Държавният глава, обаче, не разкри дали ще има и какви ще са персоналните промени във второто служебно правителство за тази година. Мълчание запази и соченият за автор на нов политически проект Кирил Петков. Два дни преди разпускането на парламента политическото напрежение нараства.  Стигна се до остра размяна на реплики между прокурори и депутати, а комисията по ревизия откри пропуснати ползи за милиони при газовата връзка с Гърция.

Големите неизвестни около състава на новия кабинет остават. В едно обаче промяна няма да има.

„Няма да има промяна в политиката, а това служебно правителство ще продължи да работи за оздравяване на държавността за възвръщане на доверието в институциите. Надявам се това, което постигна това служебно правителство и следващото, да бъде поето от един редовен кабинет”, заяви президентът Румен Радев.

Загадката около бъдещия служебен кабинет запазиха и министрите.

„Нямам все още предложение и още никой няма предложение”, заяви вътрешният министър  Бойко Рашков.

„Това е тема на други управления, на други решения, така че след два дни ще имате този резултат”, посочи министърът на туризма Стела Балтова.

Рашков: Никой още няма предложение за следващия служебен кабинет

„Дали следващото ще може да постигне същите резултати това е ключово. Сега по кой път ще тръгне - аз не мога да кажа. Не е без значение дали ще смениш един, двама или 10 министри. Вероятно минава през това дали и някои от министрите нямат планове за политически партии”, категоричен е Антон Кутев, говорител на служебното правителство.

„Със сигурност ще сме част от промяната”, заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

А дали промяната ще е в нов политически проект, Кирил Петков не потвърди, но и не отрече. „Докато съм служебен министър - аз за политика и бъдещи стъпки няма да говор. Два дни са си два дни. Аз с президента съм имал много положителни разговори…моята гледна точка с Асен Василев е как да проведем промяната по най-ефективния начин”.

Продължава да не е ясно и дали  президентът ще подкрепи  евентуален проект на Петков и Василев. „Аз вече бях пределно ясен, подкрепям ценности, а не партии”, посочи държавният глава.

Кирил Петков: С Асен Василев със сигурност ще бъдем част от промяната

Колкото до президентския вот: „Моята кандидатура ще бъде издигната в съответната хронограма на ЦИК”, подчерта президентът.

А ГЕРБ продължават да пазят в тайна своя кандидат за президент. „Ние си имаме и един, и двама и още трима, когато дойде времето изпълнителната комисия ще го съобщи”, посочи Бойко Борисов.

И така, два месеца преди президентските избори все още няма яснота кой ще се изправи срещу Румен Радев.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов не коментира дали ще остане вицепремиер и в следващия служебен кабинет. Нямаме новина в момента, ще разберете в следващите дни, отговори Пеканов на журналистически въпроси дали остава вицепремиер, докато влизаше в сградата на президентството, където днес следобед дойдоха и други министри. Ще има и утре, и вдругиден достатъчно новини, добави Пеканов.

Кирил Петков: Не съм говорил с Радев за участие в новия служебен кабинет

"По работа", отговори служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който дойде в президентството около 16.00 часа, попитан за какво е дошъл. Той добави, че е имал разговори, които, по думите му, са протекли успешно. На въпрос дали ще остане министър и в следващия служебен кабинет, той отговори "ще видим".

Не се чувствах добре, каза министърът на отбраната по повод на това, че днес не беше в ресорната парламентарна комисия, където трябваше да отговори на въпроси. Попитан дали срещата му в президентството е била във връзка със служебното правителство, Панайотов отговори отрицателно. По работа, аз съм министър на отбраната и трябва да консултирам някои неща, каза той на въпрос за какво е била срещата.

Ще видите в четвъртък, каза министърът на външните работи Светлан Стоев, който излезе от президентството, попитан дали ще бъде министър в следващия служебен кабинет. По думите му, той не е бил на среща с президента. Земеделският министър Христо Бозуков също не коментира дали ще остане министър, като също добави, че срещата му не е била с президента, а с други хора.

От президентската институция вече обявиха, че държавният глава Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание на 16 септември.

Източник: БТА