Неяснотата около кончината на мъжа доведе до бурни политически реакции

Мистерия около смъртта на офицер от "Военна полиция”. Преди дни е извършена ексхумация на тялото на 31-годишния Тодор Манчев заради съмнения, че може да става дума за убийство. За военния беше съобщено, че се самоубил. Това стана дни след инцидент с американски военни край пловдивското село Чешнегирово, в който беше замесен и офицерът от "Военна полиция".

Христо Гаджев: Убийство е новата версия за смъртта на военния от Чешнегирово

Въпросителните около смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев продължават. По информация на NOVA след ексхумацията разследващи са установили, че куршумът, попаднал във военния, е от невъзможен ъгъл на стрелба при самоубийство. Затова са и съмненията, че може да става дума за убийство. От прокуратурата днес не коментираха.

По искане на разследването в началото на месеца е била извършена ексхумация на старши лейтенант Тодор Манчев. За процедурата съдействало кметството в село Дебръщица. Там военният е погребан. 

Днес от прокуратурата не коментираха докъде е стигнало разследването. По неофициална информация следствието е тръгнало в посока убийство. Вещи лица изразили съмнение, че стрелбата е от самоубийство. Заради траекторията на куршума.

ГЕРБ иска комисия да разследва смъртта на военен след инцидента в Чешнегирово

„Понякога фактите не могат да се установяват преди погребението, след което се налага ексхумация”, смята вътрешният министър Бойко Рашков. От военното министерство отрекоха информацията, че по случая е работила "Военна полиция", в чиито редици е бил Тодор Манчев.

„Разследването на случая със старши лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден. „Военна полиция” няма отношение към въпроса, дори те са държани встрани, за да няма замърсяване на случая”, посочи зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов.

Военно-окръжната прокуратура в София разследва смъртта на офицер от Чешнегирово

Манчев беше намерен мъртъв на 19 юли на полигона „Ново село” край Сливен. Само два месеца след като по време на учение натовски войници нахлуха при работници в цех с автомати. Първоначалната версия за смъртта му беше, че офицерът не е успял да преглътне несправедливото наказание за инцидента от село Чешнегирово. Странното е, че младият мъж умира, докато приятелката му е бременна. Двамата подготвяли и сватба през август.

Казусът получи и политическа реакция. От ГЕРБ поискаха оставката на военния министър Георги Панайотов, както и отстраняването на шефа на "Военна полиция". Според тях разследването било формално и имало опити да се прикрие "убийството" на лейтенанта от Чешнегирово.

ГЕРБ обвързаха покриването на случая с връченото звание генерал на Ивайло Сотиров от Румен Радев. Ако Сотиров остане на поста си, при разследването ще бъдат прикрити доказателства, смятат от партията. Те призоваха и останалите партии да ги подкрепят за пълна прозрачност и разкриване на истината по случая. Останалите политически сили засега не са коментирали случая.

МО: Не политиците, а компетентните органи да дават информация по инцидентите в Армията

„Този случай е синтез, еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Тези хора не се спират пред нищо, дори и да прикриват престъпления, включително убийство, за да може техният кръстник Румен Радев да си спечели втория мандат, а те да си задържат поста. Ние знаем, че Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява "Военна полиция"”, посочи Даниел Митов.

В отговор на това - от Министерството на отбраната посочват, че обективна информация за подобни инциденти се дава от компетентните разследващи органи, а не политиците, които „в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда”.

Министерството критикува депутатите от ГЕРБ, че не са разбрали кой води разследването. В случая това е Военната прокуратура. Военното ведомство посочва още, че е недопустимо депутати да изнасят непроверени и манипулативни данни и така да се влияе върху работата на разследващите органи.