До края на седмицата ЦИК ще обяви две процедури - за доставка и за обслужване на машините

Централната избирателна комисия /ЦИК/ е готова да проведе избори две в едно. До края на седмицата ЦИК ще обяви две процедури за доставката на допълнителен брой машини и за логистично осигуряване и техническо обслужване на тези машини, каза Камелия Нейкова - председател на ЦИК, на заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии.

Радев: Изборите ще са 2 в 1

Тя отговори на въпроси относно готовността за провеждане на машинно гласуване и свързаните с него дейности по повод предстоящите изборни процеси. От пролетта машините се съхраняват в склад, посочен от МС и под охраната на МВР, посочи Нейкова.

По думите й, трябва да има удостоверяване на съответствие на машините не по-късно от 20 дни от получаването на устройствата. Надявам се да спазим този срок, но зависи и от избора на изпълнител, каза Нейкова.

ЦИК при президента: Възможно е организирането на избори 2 в 1

От ДАЕУ посочиха, че такова удостоверяване може да стане за две седмици, допълни тя. Ще има изцяло модифициран софтуер, защото предстоят едновременни избори за народни представители и за президент. Те ще се правят с една карта за гласуване, като на монитора на машината ще се виждат и двете бюлетини и избирателя ще може да избира дали ще участва в единия или и в двата. В следващите дни ЦИК ще разполага с изходния код и софтуера на машините, посочи тя.