Поводът са наложените от САЩ санкции по закона „Магнитски” срещу трима българи

Европарламентът критикува Европейската комисия заради бездействието си срещу корупцията в България. Поводът са наложените от САЩ санкции по закона „Магнитски” срещу трима български граждани.

От групата на Европейската народна партия Станислав Полчак посочи, че решението на Вашингтон показва провала на Евросъюза да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу „дребните риби” и избирателно.

След санкциите по "Магнитски": ЕП иска проверки у нас

Даниел Фройнд от групата на „Зелените” определи обстановката в България като по-лоша от това, което Еворокомисията отчита.

„Има достатъчно инструменти на ваше разположение, уважаема Комисия. Но също е въпрос на прилагането им. И тук отново виждаме, че Комисията се поддава на натиск от държавите-членки. От 15 години има Механизъм за наблюдение и оценка и Комисията наблюдава. Но какво е постигнато? Не може Комисията да казва, че всичко е наред, има прогрес, а след това САЩ да налагат санкции. Има пропаст тук, която не може да бъде обяснена”, заяви Софи Ин'т Велд от „Обнови Европа”.

„Обвиненията срещу г-н Пеевски бяха несъстоятелни. Това се доказва всеки ден от българските власти”, каза Илхан Кючук.

„Критиките са доста предпазливи, докато САЩ открито говорят за системно даване на подкупи, дори на действащ политик. Кой е този политик?”, попита Елена Йончева.

„Има ли някой в тази зала, който да си мисли, че може ли да има корупция с европейски средства на местно ниво. Избраните от вас комисари нямат никаква представа какво става в държавите членове и там едни лоши хора крадат парите, без тук да се знае?”, попита Ангел Джамбазки.