Според официален отговор от Асен Василев Спецов е подписал ревизионния акт на фирмата си през март 2016 г.

ГЕРБ с нова атака към НАП. Шефът на приходната агенция Румен Спецов е знаел, че продава фирмата си със задължения към хазната в размер на 1,5 милиона лева, обявиха на извънреден брифинг бившите управляващи. Доказателство за думите им било писмо от служебния финансов министър Асен Василев, изпратено в последния му ден на този пост.

Документът е отговор на питане на ГЕРБ и пристига в последния работен ден на 46-ия парламент, казват депутатите на Бойко Борисов. Според тях от писмения отговор на Асен Василев става ясно, че Румен Спецов е получил и подписал ревизионния доклад на фирмата си през март 2016 г.

„В продължение на 3 месеца чакахме отговор от Министерството на финансите за данъчната проверка на фирмата на шефа на НАП – Румен Спецов. Отговор получихме едва в сряда от Асен Василев. В писмото до нас се посочва, буквално в едно изречение, че Спецов е получил и подписал ревизионния акт на фирмата си през март 2016 г.”, заяви Христо Гаджев.

 „Това означава, че има голям проблем с морала на този човек, който продължава да бъде шеф на НАП. Въпросът е дали Румен Радев – с новото служебно правителство, ще продължава да държи г-н Спецов на поста, след като се знае, че е извършил данъчна измама. За нас това е недопустимо”, заяви още Христо Гаджев.

ГЕРБ: Очаквахме да бъдат сменени шестима изключително слаби министри

Отговорът дойде от новия служебен финансов министър в новия служебен кабинет на президента Румен Радев.

„Не съм в течение на въпросната пресконференция. Да, потвърждавам, че ще продължим да работим с него, такива са нашите планове”, заяви Валери Белчев, служебен министър на финансите.

ГЕРБ обаче настояват, че отговорността за назначението на Спецов е и на президента. Очакват от Румен Радев да се намеси в казуса и да отстрани шефа на НАП.

„Ако господин Радев се притеснява от това, че Румен Спецов ще остане без работа, със сигурност той би могъл да бъде добър счетоводител на новия проект. А ако Румен Радев няма достатъчно смелост, за да вземе принципно решение, може да се опре на Илияна Йотова, която винаги е била последователна и далеч по-категорична от него”, каза Деница Сачева.

От президентството заявиха за NOVA, че в Конституцията ясно е описано кого назначава и кого освобождава от длъжност държавният глава.

От НАП отказаха коментар. А за NOVA от прокуратурата заявиха, че след самосезиране са започнали разследване по случая, но то още не е приключило.