От партията питат какви успехи е постигнало служебното правителство

„Очаквахме да бъдат сменени шестима изключително слаби служебни министри. Оказа се, че те останаха, а други трима избягаха от уж великите успехи". Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ на брифинг в централата на партията. 

Той коментира и изказването на Румен Радев, че служебното правителство си е свършило работата отлично.

„Президентът обяви работата на служебния кабинет за изключително успешна. На мен ми се иска някой да ни каже какви успехи точно са постигнали. Пандемията ли спря? Успешна ли беше тяхната ваксинационна кампания? Справиха ли се с бежанската криза? Овладяха ли инфлацията? Построиха ли дори 1 см път? Румен Радев или е станал жертва на собствената си пропаганда, или откровено лъже. Трета опция няма. Реалностите са такива”, каза още Митов.

 

Той отправи редица критики към управлението на служебния кабинет.

„За тези месеци служебното правителство не се занимаваше с нищо друго, освен с това да се намесва пряко и директно в парламентарните избори, а след това да продължава да работи срещу една конкретна политическа коалиция. Излязоха напълно от предписаните им правомощия. Сега разбираме, че са опитвали да купуват партии. Вчера председателят на „Екогласност” го каза ясно. С това са се занимавали служебни министри и президентската администрация. И понеже Радев твърди, че върху тези хора са щели да се изсипят компромати, сме извадили няколко факта, които са показателни за управлението им: в момента цената на тока у нас е най-висока в Европа, инфлацията е по-високата от средната в ЕС, имаме най-нисък дял от ваксинирани в ЕС. Това са постигнали тези хора до момента”, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Той коментира и високата смъртност в България.

„Осми пореден ден сме първи по смъртност в Европа. Обвиняваха ни как едва ли не навремето не сме се справяли и затова е била висока смъртността. Кацаров си позволяваше да нарича хора от кабинета на ГЕРБ "убийци". Сега да го попитам той какъв е, след като отново сме първи по смъртност в Европа...", заяви Митов.

Тома Биков посочи и имената на шестимата министри, които от ГЕРБ са очаквали да бъдат сменени - министърът на енергетиката Андрей Живков, здравният министър Стойчо Кацаров, министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, министърът на туризма Стела Балтова, министърът на културата Велислав Минеков и министърът на отбраната Георги Панайотов.

Относно вътрешния министър Бойко Рашков, Биков каза следното: „Вече е безсмислено да искаме оставката на Рашков, който, като председател на предизборния щаб на Румен Радев, няма как да бъде сменен по средата на кампанията. Приемаме оставането на Рашков като знак, че и през тази кампания нашите симпатизанти ще бъдат подложени на натиск от страна на Министерството на вътрешните работи, със старите ченгеджийски похвати". По думите му няма данни за незаконно подслушване.

Относно новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев Биков бе категоричен, че от ГЕРБ-СДС нямат притеснения, защото нямат допирни точки с тях. .„Притесняват се партиите на протеста, които предстои да бъдат изчегъртвани от перзидентската администрация", смята Биков.

„Преди два дни поискахме оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов, като изчакахме да видим реакцията на президента. Видяхме я. През това време бяхме обвинени от Министерството на отбраната, че лъжем и използваме лична трагедия за предизборни цели. От началото на август ние сме в постоянен контакт с неговото семейство и всички действия са съгласувани с роднините му", каза Христо Гаджев от ГЕРБ във връзка със смъртта на лейтенант Манчев от Чешнегирово.

На брифинга стана ясно още, че ГЕРБ-СДС обсъждат името на кандидата си за президент.