Традиционно се организира поклонение в негова памет, което се проведе на гроба му

100 години без Иван Вазов. Днес България си спомня за Патриарха на българската литература. Актьорите от Народния театър, който носи неговото име, излязоха на шествие, за да поднесат венци и цветя на гроба на писателя.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. На панихидата присъстваха родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

„ДОТАМ И ОБРАТНО": По стъпките на Вазов с актрисата Емануела Шкодрева

По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къщата музей „Иван Вазов“ е подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и препис на драмата "Престолът" - последната работа на Патриарха на българската литература.

 

Народният театър отбелязва век от смъртта на Иван Вазов

Смъртта му е обвита в легенди. От 100 години насам из София се носи клюката, че Иван Вазов умира в обятията на любимата си, но омъжена за друг - Евгения Марс. Истината обаче е по-прозаична. 

Сестра му Въла и дъщеря ѝ Събка се грижат до последно за поета. И Описват последните му минути. 

"В 14 часа е отбелязано, че сърцето на народния поет престава да тупти", посочва Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

В "Одеса" се ражда заглавието на "Под игото", както и 27 годишната Надежда Терзи, която от няколко месеца е уредник в къщата-музей на Иван Вазов в София. 

"Много е ценна програмата за погребението на народния поет - Иван Вазов, тук можем да проследим маршрута, по който са вървели писателите и са носили тленните останки на Иван Вазов", разказва тя. 

 

 

Преклонението й пред големия българин е изписано на лицето й. Развежда ни из експонатите, свързани с последните земни дни на Вазов. Днес през целия ден в къщата музей ще звучи непреходното Вазово слово.

А именно словото е вечно и непреходно. И отново събра тези, които обичат Вазов, край неговия гроб в сърцето на София. 

"Бих накарал българския народ всяка година по един път да препрочита “Чичовци” - там, в тези сто страници, е събрано всичко за българина", казва доц. д-р Григорий Вазов, правнук на Кирил, един от братята на Иван Вазов.

Поетът остава любим на поколения деца. Като Антон, който няма четири години и все още се запознава със света, но вече рецитира Вазов.  

 

 

В Народния театър президентът Румен Радев връчи наградата за духовен принос на името на Вазов на писателя Владимир Зарев. Наградата за духовен принос на името на патриарха на българската литература е учредена от фондация "Основа-та" и беше връчена за първи път през 2020 година.

 

 

Репортер: Ирена Рашева