Ники Василковски и актрисата от "Народния театър" ни отвеждат в Искърския пролом

Ники Василковки и актрисата от "Народния театър" Емануела Шкодрова вървят по стъпките на Иван Вазов по поречието на река Искър.

Безгранично е очарованието на Искърския пролом. Безброй са местенцата покрай реката, заредени с природна красота, омагьосваща сетивата. Назад в годините писателят Иван Вазов е намерил тук вдъхновение за някои от най-запомнящите се пътеписи. Четем един от тях с актрисата от Народния театър "Иван Вазов" Емануела Шкодрева: "Една европейска пътешественица, която беше пътувала преди малко време из пролома на искъра по новата железница там, духовито каза, разбира се, пленена от бекрайната хубост на пейзажите, че тая хубост трябва да е начертана от инженери-поети."

„ДОТАМ И ОБРАТНО": По стъпките на Иван Вазов в Искърското дефиле (ВИДЕО)

Кой ли ще да е този велик инженер-архитект, чийто вечни проекти вдъхновяват, впечатляват и удивяват дори най-безчувствените? 

Вазов пише: "Искърът. Да, да, Искърът. Той е начертал из самотиите на Стара планина цяла поема от диви пейзажи, хубави и тайнствени долини, скалисти, врътоломни стени… Но аз прибързах... Проломът е за чудене по-навътре."

Следваме думите на Вазов и отиваме по-навътре. В зелената прегръдка на Врачанския Балкан. На върха на Вазовата пътека край китното село Заселе, дом на познатия литературен герой Дядо Йоцо. Неговият първообраз Йордан Църнярски до последния си миг е съзерцавал красотата на дефилето със слепите си очи.

Тук горе природата е нарисувала опияняваща картина от планински възвишения, долини и стръмни скали. Ако тръгнете по Вазовата екопътека от Гара Бов пътят дотук е около час и половина, покрай високия водопад "Скакля". Маршрутът е стръмен, но сравнително лек за спокойна и прохладна разходка.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира феноменът „Столо”

Емануела Шкодрева споделя: "Феноменално е, ако мога така да го кажа, без да звучи клише. Мястото е изумително. А когато знаем, че това е пътеката на Вазов, това дава допълнителна енергия за творчество и вдъхновение. Погледнете тези скали, тази мощ... Това е истинската красота. Съвременният свят има нужда от това, да си поеме дъх от всичко изкуствено, фалшиво и Вазов точно това ни показва."

Такава неподправена красота намираме и в Осеновлашкия манастир “Света Богородица”. Познат е като “Седемте престола” и е едно от местата, където писателят Иван Вазов е търсил планинската тишина.

ДОТАМ И ОБРАТНО: Впечатляващият Еменски каньон (СНИМКИ+ВИДЕО)

"А сега железницата, която оставя назад много станции, влезе в пуста теснина, с голи, печални урви, които се издигат с полегати, изронени ребра от двете страни на Искъра" - пише Вазов.

Там, между планиските ребра, в подножието на връх Издремец, се е сгушил и манастирът. Със своята уникална древна църква и 7-те олтара. На 10 километра встрани от шосето  през Искърското дефиле.