Ники Василковски и актрисата Гергана Змийчарова ни отвеждат в Искърското дефиле

Този уикенд Ники Василковски, заедно с актрисата Гергана Змийчарова от Народния театър, тръгват по стъпките на Иван Вазов в Искърското дефиле.

Река Искър е най-дългата река в България - 340 километра. Тя е вечно клокочеща, шумяща и гърмяща. Иван Вазов е търсил смисъла на тази величествена тайнственост в песента й. Оприличава я на “жива твар, която огласява самотиите и населява мрака с някаква дива и непонятна мелодия”.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до водопад "Боров камък" във Врачанския Балкан

„Много е красиво. Допреди малко стоях, гледах в една точка и си казах: „Тук човек може да седне на едно столче и да прекара часове”. Мислех си дали пък не е била това идеята му - да докара хората тук и да го преживеят това нещо. Носи спокойствие да гледам вода по принцип. Но това, че водата тече, те кара да мислиш за всички неща, които минават край теб, за това движение, което не спира. Може би е малко страховито вечер. Сега не е, но си го представям по тъмно”, казва Гергана Змийчарова.

Достъпно, живописно, завладяващо до степен, в която искаш да се загубиш някъде в сенките покрай реката или по скалистите пътеки наоколо. Такова е Искърското дефиле. Вдъхновявало е Вазов, способно е да омагьоса всеки, който тръгне с влак или автомобил от София към Мездра.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира феноменът „Столо”

Змийчарова и Василковски отиват на едно специално място. Скрит между скалите и завоите на реката, Черепишкият манастир „Успение Богородично” е дал много на Иван Вазов. Тук, сред тишината на Светата обител, основана още през 14 век, неколкократно опожарявана, но оцеляла във времето, е родено част от творчеството на писателя.

В Искърското дефиле природата е създала истински шедьовър. Всеки завой по течението на реката има свой характер и уникално очарование.

Трудно могат да се намерят подходящи думи, за да се опише тази красота. Вазов е открил такива. Успял е да намери най-пленителните слова за онази, по неговите думи, “невидима река, която тече, шуми в тъмнината и живее своя чужд нам живот”.

Повече гледайте във видеото.