До него ни отвежа Николай Василковски

Тази седмица в рубриката „Дотам и обратно" Николай Василковски ни отвежда до феномена „Столо”.

Високо над старопланинското село Добравица, където зелените алпийски поляни са отрязани от струтище с колосални мащаби, се намира скала. Тя е на 1340 метра надморско равнище. Това нетолкова популярно местенце се нарича „Столо”, а от него можем да се обходи с поглед западните възвишения на величествения Балкан.

ДОТАМ И ОБРАТНО: Разходка в гъстите гори между Боженци и Трявна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пътешествието на NOVA започва от горната махала на село Добравица. Освен туристическите табели, ориентир в началото е стар оброчен кръст. „Столо” се вижда през цялото време, кацнал на внушителен скален венец, обградил селото от североизток. Нагоре има две основни пътеки, но откъдето и да минем преходът е поне час и половина.

Снимка: Николай Василковски, NOVA

Възвишението може да се атакува от неговата западна страна. Ако се заблуди човек и тръгне от изток, където е по-известният маршрут, човек рискува да попадне в частни пасища.

Западният подход е широк коларски път през Балкана към село Зимевица. Километър и половина по него и вдясно се вижда иглолистна горичка, която е единственият сенчест оазис до върха.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

Оттам нагоре пътеката е тясна и почти се губи в безкрая от зеленина и планински билки. Ако вървите упорито на североизток, няма как да пропуснете широкия улей между „Столо” и връх Препасница (1470 м).

Ако човек се качи горе, попада сред магическите планински пасища. Скалният феномен „Столо” все още не се вижда, но е съвсем близо. За 10-15 минути възвишението може да бъде преминато, а след това се показва и камъкът с българския флаг.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: По следите на феномена „Родопски въздух”

„Столо” идва от стол. Преди време там горе е имало още един голям камък. Отдалече конфигурацията приличала на великански стол. Камъкът е последвал другите канари, паднали през годините в срутището и оформили уникалния облик на местността. Ако човек се загледа в скалата, няма как да не види хоризонталните бразди, оставени като че ли съвсем нарочно от някаква човешка дейност. Обяснение все още няма и по тази причина „Столо” е безспорен природен феномен в Понор планина.

Още по темата гледайте във видеото.