ГЕРБ атакува Рашков заради акциите в КЕВР, той видя умишлено заложени "политически бомби"

Скъпият ток на свободния пазар също роди политически скандал. ГЕРБ атакува вътрешния министър заради акциите в КЕВР и енергийната борса. А той заяви, че има сериозни съмнения за спекула и умишлено заложени "политически бомби".

Рашков за цената на тока: Някой ни е заложил бомби преди известно време

Освен повишението на световните пазари, една от причините може да се крие в износа. Всеки ден страната ни изнася за чужбина 2000 мегавата, казват експерти. Това е равно на мощността на двата работещи реактора на АЕЦ „Козлодуй”. А 6-и блок на електроцентралата ни излиза в планов ремонт от утре. Затова и 6 от 8-те блока на „Марица-Изток 2” работят.

А ето и колко точно плаща бизнеса. Средната цена през юли беше 185, 59 лв. за мегаватчас. През август – 218,17 лв. За същия период през 2020 г. увеличението е съответно 158% и 198%. Днес цената на тока за бизнеса е 268.36 лв.

Влизането на МВР и ДАНС в Енергийната комисия и Енергийната борса е само началото на разследването.

ГЕРБ: Рашков пуска предизборни димки, той води предизборния щаб на Радев

„Не може правозащитните органи да стоим и безучастно да гледаме какво се случва. Ние трябва най-малкото да проверим има ли или няма спекулация. Имаме определени съмнения в тази насока и ние трябва да изчистим този въпрос”, смята Бойко Рашков. Вътрешният министър видя и политика в кризата.

„ Дали някой не е заложил бомби преди известно време, за да дойде сега есента и да се колебаят цените главно нагоре. И да се каже „Вижте колко е лошо служебното правителство”. Така че не изключвам дори такава хипотеза”, заяви той.

„Призовавам Рашков не да продължи с пиар акциитев Борсата и в КЕВР, а да влезе в Министерството на енергетиката и да ги пита за тяхното бездействие, че се стига до това надуване на балон, което и към момента не може да бъде успокоено”, призова Жечо Станков от ГЕРБ.

Мая Манолова: Искаме оставката на ръководството на КЕВР

А Мая Манолова поиска оставките на председателя на Енергийния регулатор, министъра и ръководствата на енергийните дружества.

„Ако трябва и арести. Да стигнат до край, но това издевателство над българските домакинства през забогатяване на едни спекуланти в енергетиката, това трябва да бъде прекратено”, категорична бе тя.

Според Иван Хиновски, който оглавяваше Енергийната комисия в последния парламент, става въпрос за спекула с цената на тока за бизнеса.

Хиновски: Не можем да спрем износа на ток, но можем да променим правилата за продажбата му

„Големи играчи изкупуват големи количества енергия, след това я продават или изнасят. Те купуват 300 мегавата, явяват се на търг, малките играчи остават без енергия, създава се дефицит на борсата за малките и средни предприятия, тази енергия или се изнася, напоследък се изнася, защото се правят огромни печалби”, обясни експертът. Затова и според него е необходима спешна промяна на начина на действие на енергийната борса.