"Има нужда от промяна в търговията на Енергийната борса", твърди председателят на Комисията по енергетика в 46-ото НС

“За експертите е ясно как се развива пазарът на енергията в България в момента. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски.

ДАНС и МВР влязоха в КЕВР и Независимата енергийна борса (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации. „Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия напоследък се изнася в Гърция и Турция, защото се правят огромни печалби. И това  е напълно законно”, посочи той.

„Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса - да се започне с малки квоти за продажба; с малкия бизнес, който чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, категоричен е Хиновски.

Пеканов: Готвим мерки срещу инфлацията и драстичния скок в цените

Износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС, България спазва правилата за свобода на износа. „Ако ги нарушим, ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата”, категоричен е Хиновски.

Повече гледайте във видеото.