Той е категоричен, че помощ за бизнеса трябва да има

Правителството работи по изготвяне на конкретни мерки, които да преборят инфлацията и драстичния скок в цените. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов в студиото на „Здравей, България”. Той е категоричен, че помощ за бизнеса трябва да има.

ЕК с инструменти срещу с високата цена на тока

„Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа”, коментира Пеканов.

„Подкрепям идеята да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем”, добави той.

"Това, че у нас пазарът за битовите потребители е регулиран, ще защити отчасти домакинствата от така наречената „енергийна бедност”, пресмята министърът. За да може да се осигури стабилност обаче е нужно Планът за възстановяване да бъде приет възможно най-скоро. „Европейските институции се страхуват именно от това, че ние ще поемем ангажимент, който после няма да бъде изпълнен. Кога ще дойдат парите, не е чак толкова важно. Важно е проектите да започнат да се реализират”, коментира той.

Фокус трябва да има и към изготвянето на плавен преход към зелената енергетика, както и да се осигурят мерки и алтернативи за работещите в сектора. „Светът върви натам, зеленият преход се случва, цените на емисиите едва ли ще започнат да падат. Тоест „мръсното” производство на енергия ще става все по-нерентабилно. И тук трябва да си дадем сметка за това и да търсим решенията”, категоричен беше Атанас Пеканов.

По политическите теми Пеканов отговори на изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В Деня на независимостта бившият премиер разкритикува действията на служебното правителство и ги обвини в 300% ръст на сметките за ток. „Аз винаги съм ценял специфичните комуникационни похвати на бившия премиер, но нека видим каква е ситуацията. Цените на тока, както казах, растат в световен мащаб, в цяла Европа. Това са флуктуации, които са дори очаквани”, коментира той.

Атанас Пеканов: Парите по Плана за възстановяване не са застрашени

Запитан дали би участвал в проекта на Кирил Петков и Асен Василев, Пеканов коментира: „Не сме говорили по този въпрос до момента. Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат изцяло. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”.

 

 

„Мерките срещу корупцията са важни. Трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона. Но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот”, каза още вицепремиерът.

Целия разговор гледайте във видеото.