Службите отбелязват ръст на сигналите за порнография и тормоз срещу деца

Педофилите стават все по-активни в мрежата. Службите отбелязват двоен ръст на сигналите за порнография и тормоз срещу деца в интернет. На този фон - все повече и все по-опасни стават и предизвикателствата, които самите те отправят помежду си в социалните мрежи.

Увеличават се сигналите за онлайн сексуално насилие над деца у нас

Фактът, че децата прекарват повече и повече време в интернет не убягва на педофилите в мрежата. В глобален мащаб има над 80 процентов ръст на сексуалните посегателства срещу деца онлайн, а в България броят на сигналите към Националния център за безопасен интернет е скочил двойно. Над 17 хиляди са обажданията за снимки и видеоклипове на голи деца.

„Според нашето национално представително изследване всяко пето дете се е срещало на живо с някого, с когото се е запознало онлайн. Тази склонност на 20% от децата е твърде голям риск”, казва Емануил Георгиев от Националния център за безопасен интернет.

Задържаха мъже, споделяли материали със сексуално насилие над деца

Самите деца до голяма степен съдействат на педофилите. Това доказва статистиката, според която 33% от материалите, съдържащи сексуална експлоатация на деца са произведени от самите деца.

За опасността в мрежата и има ли как да се предпазим – темата в студиото на „Събуди се” коментира Петър Цигов - началник сектор в отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

„Голяма част от децата не съобщават за случващото се. Всеки оповестен случай обаче се разглежда от колегите ми. За нас всяко дете е важно”, каза той. 

Повече по темата гледайте във видеото.