Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта

С 20 на сто са се увеличили сигналите за сексуално посегателство онлайн над деца в България за година и половина. Това каза Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет по време на заседание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Апостолов представи доклад за тревожни тенденции за сексуалната експлоатация и насилие над деца онлайн.

Задържаха мъже, споделяли материали със сексуално насилие над деца

В световен мащаб сигналите са се увеличили с 80 процента. По думите му между 20 и 60 на сто от децата са получили сексуални предложения. Сигналите съдържат и информация за кадри със сексуално посегателство над деца от 3 до 13-годишна възраст. За миналата година 680 сигнала са били изпратени в ГДБОП.

UNICEF: Всяко второ дете в България е било жертва на насилие (ВИДЕО)

Имаме проблем с дигиталното поколение, децата не са осведомени достатъчно как да се предпазят, но има и деца, които съзнателно поемат рискове, посочи Апостолов. Педофилите се маскират като връстници на децата, след което пожелават да си разменят снимки с тях и много скоро след това започва изнудването с цел придобиване на повече съдържание на видеоматериал.

Apple ще сканира устройствата си за порнографско съдържание с деца

В Европа най-големият източник на трафик на хора са Румъния и България.
Необходимо е координация на политиката между институциите в IT сектора и Обществения съвет за безопасен интернет, както и увеличаване на ресурсите на сектора Киберсигурност в ГДБОП, посочи Апостолов.

Източник: БТА