Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров

Бустерната доза от препарата на Pfizer вече няма да е достъпна само за 5-те групи, определени от експертите по имунопрофилактика. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров. „Могат да си я поставят и други хора. Преценката е на този, който поставя ваксината”, каза той.

Имунизирането може да се случва както в големите пунктове, така и при личните лекари.

Десетки сигнали за фалшиви ваксинационни сертификати подадени към прокуратурата

Високият процент на заразените ваксинирани у нас се дължи на голям брой фалшиви сертификати, предположи д-р Аспарух Илиев. „За момента има немалък процент на хора с купени сертификати. Процентът, който имаме на хора заразени и ваксинирани в другите държави е по-нисък. Това автоматично подсказва, че нещо при нас не е наред. Имам между 10 и 50 съобщения на хора, които казват: “Моят лекар продава сертификати, на кого да се обадя?", коментира той.

Здравните власти също не отричат, че получават такива сигнали. „Имаме съмнения за лица, които са направили твърде много ваксинации на хора с различни адреси от цяла България”, заяви доц. Ангел Кунчев.

„Предали сме всички сигнали на прокуратурата”, каза Стойчо Кацаров.

Проверката ще докаже има ли издаване на фалшиви документи.  „Това е крайно негативно явление, но когато и двете страни са заинтересовани и го правят, начинът да го докажете е изключително труден”, смята Кунчев.

Д-р Аспарух Илиев: Високият процент на заразените ваксинирани е заради купени сертификати

Съмненията на експертите са, че схемата ще се разраства още повече с по-голямата роля, която сертификатите ще имат у нас в бъдеще.  „Това е пътят, по който върви Европа -  искаме или не и ние трябва да тръгнем по този път. Ако всички лица, посещаващи не само ресторанти, но и обществени прояви, спортни прояви или каквото и да е друго са със сертификати, за мен няма особеня медицинска логика да правим много сериозни ограничения”, казва доц. Ангел Кунчев.

Затова и нови мерки засега не се предвиждат. „Към днешна дата по наше мнение не са налага такава промяна. Здравната система се справя добре, няма хаос, няма паника”, категоричен е Стойчо Кацаров.

Нови ограничения обаче ще има в най-засегнатите области - като Габрово, където заразените вече са над 500 на 100 хиляди, а болниците са препълнени.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.