Днес се очаква морето да се успокои

Към местността „Яйлата” пътуват плаващи бункери. С тях ще се разтовари и втечненият товар от кораба "Вера Су". Днес се очаква и малко по-спокойно море.

Според последната информация от Министерството на транспорта, което цитира Европейската агенция за морска безопасност, при периметър от една миля не е открито замърсяване на водата.

България е поискала от агенцията и осигуряване на технически средства.

„Няма как да няма замърсяване. Единствените официални данни са на Басейнова дирекция. Те показаха 4 пъти над нормата азотосъдържащи съединения. Това ще доведе до редица последици. Задължително е да се продължи този мониторинг, да се разшири периметърът на изследването. Имаме типично локално, точкова замърсяване. Това е абсолютен концентрат, който попадайки във вода започва да се разграждат до амониеви и нитратни йони”, коментира д-р Радослава Бекова, главен асистент към Института по океанология към БАН.

 

 

Тя прогнозира и вероятна екокатастрофа.

„Еутрофикацията води изчерпване на кислорода от дъното. Тоест, рибата може да умре. Ще е необходимо много време на морето, за да се самопочисти”, обясни Бекова.

Продължава източването на гориво от кораба „Вера Су”

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.