На 6 октомври е поредното заседание по делото за ареста му

Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това става ясно от писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд, година след ареста на мъжа.

Историята на журналиста Димитър Кенаров

Денят е 2 септември 2020 година, по-известен като "кървавата сряда". Димитър Кенаров заедно с много други е задържан по време на антиправителствените протести в центъра на София. Въпреки опитите му да докаже, че е журналист.

Малко повече от година по-късно и след две жалби, МВР официално призна - Кенаров е бил бит и незаконно задържан. При първоначалната проверка от прокуратурата не откриха данни за прекомерна употреба на сила.

"При неговото задържане и отвеждане в съответното управление на Министерството на вътрешните работи има допуснати пропуски, закононарушения. Ние не сме загубили изцяло доверието си в прокуратурата и разчитаме, че тя ще погледне обективно на обстоятелството, че преди ареста на Димитър Кенаров е установено, че същият не е имал никакви увреждания, а след неговото освобождаване, тези увреждания са били факт. А през цялото време той е бил под контрола на служителите на МВР", заяви неговият адвокат Стоян Мадин.

 

 

В писмото, изпратено в края на миналата седмица, министър Рашков съобщава, че през юни тази година е била разпоредена нова вътрешна проверка по случая, която е констатирала „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“. Отделно от това, „с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура“.

Кои са полицаите, били Димитър Кенаров, от МВР засега не могат да кажат. Тепърва ще се установява от коя част са били те, както и наложени ли са им дисциплинарни наказания. Ако не е изтекъл давностният срок за това. На 6 октомври е поредното заседание по делото за ареста на Димитър Кенаров. 

МВР оттегли искането си за данъчна проверка на Димитър Кенаров

Съдът гледа делото за ареста на журналиста Димитър Кенаров

Източник: БГНЕС