Днес трябваше да бъде разпитан и екипажът, но това не се случи

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ успешно реализираха една от планираните дейности в набелязаните мерки за решаване на проблема със заседналия край Яйлата кораб „Вера Су“. Група, в която има и алпинисти, укрепи допълнително кораба към единичната скала в непосредствена близост до кораба. Това съобщиха от Областната администрация в Добрич. Днес трябваше да бъде разпитан и екипажът, но това не се случи.

Катер на "Гранична полиция" приближи заседналия кораб "Вера Су" (ВИДЕО)

Георги Илиев познава теченията и ветровете, тъй като години наред излиза в морето за риба. Последните дни няколко пъти е минавал покрай заседналия кораб. „Ако товарът попадне във водата, може би ще има замърсяване. При бурно време обаче всичко ще се изчисти”, каза той.

Доста по-притеснени обаче са експертите. Според доктор Радослава Бекова от Института по океанология евентуален разлив на азотен тор в големи количества и концентрация би могъл да е пагубен. „Имаме типично локално замърсяване. Директното попадане на тази тор води до изгаряне на хрилете на рибите и до директната им смърт”, коментира тя.

Доктор Бекова настоява за постоянно измерване и наблюдение на екопоказателите в района. Днес такива мерки предприеха от екоминистерството. По разпореждане на министъра започва извънреден мониторинг в района около кораба.

Плаващи бункери ще разтоварят втечнения товар от кораба "Вера Су"

Междувременно „Вера Су” вече е укрепен с котви, които трябва да го задържат стабилен в дните с по-бурно море. Източени са 23 кубически метра горива и смазочни материали, увериха на свой ред от транспортното министерство.

„Всички са притеснени. Целта е да не се допусне замърсяване или ако има такова, то да е минимално. Ще има изход от ситуацията, тъй като се работи по проблема”, заяви кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

Екипажът на „Вера Су” засега отказва да напусне своя кораб. Катер на „Гранична полиция” пристигна до скалите на Яйлата, но си тръгна без представители на 9-членния екипаж. От Апелативната прокуратура във Варна обаче уточниха, че хората на борда трябва да бъдат разпитани от съдия. Опитите това да се случи продължават.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.