Обединеното кралство не е предоставило лицензи за риболов на френски рибари

ЕС може да спре енергийните доставки за Великобритания и остров Джърси поради отказа на Обединеното кралство да предостави достатъчно лицензи за риболов на френските рибари, пише The Guardian, като се позовава френския министър по европейските въпроси.

Големи опашки по бензиностанциите във Великобритания заради недостига на шофьори

Клеман Бон, който е близък съюзник на френския президент Еманюел Макрон, заяви, че действията ще бъдат предприети в рамките на дни и дискусиите вече са в ход. Франция настоява ЕС да заеме по-твърда позиция срещу Обединеното кралство по повод твърденията, че правителството на Борис Джонсън действа в нарушение на задълженията си относно достъпа до риболов във водите на Ламанша. Миналата седмица една трета от френските лодки, кандидатстващи за лиценз във водите на Джърси, бяха отхвърлени от правителството на острова.

Преди седмица правителството на Обединеното кралство предостави разрешителни за своите крайбрежни води само на 12 от 47 френски кораба. Властите на Обединеното кралство и Джърси заявиха, че отхвърлените кораби не са предоставили доказателства за работа в съответните води.

„Стига вече, имаме споразумение, договорено от Франция, от Мишел Барние, и то трябва да се приложи на 100%. Но това не се случва. През следващите няколко дни, и вчера разговарях с моите европейски колеги по този въпрос, ще вземем мерки на европейско ниво или на национално ниво, за да окажем натиск върху Обединеното кралство“, закани се Бон.

Ще се справи ли Великобритания с недостига на шофьори?

„Ние защитаваме нашите интереси. Правим го добре и дипломатично, но когато това не работи, ние вземаме мерки. Островите в Ла Манша, Обединеното кралство, зависят от нас за енергийните си доставки. Те смятат, че могат да живеят самостоятелно и да навредят на Европа. И тъй като не може да стане, те се отдават на еднокранни действия и то по агресивен начин“, добави той.

Великобритания е нетен вносител на енергия от френските атомни електроцентрали. Париж по-рано предложи да намали доставките за Джърси, чиято енергия се осигурява чрез подводни кабели по търговски договор между френската компания EDF и Jersey Electricity Company. Съгласно споразумението за търговия и сътрудничество след Брекзит, сключено на Бъдни вечер, в случай на спор по въпроса за Джърси ЕС може да предприеме едностранни мерки „пропорционални на предполагаемия провал на ответната страна и на икономическото и социалното въздействие от това“. Споразумението за търговия и сътрудничество също създава връзка между продължаващия достъп на ЕС до британските води до 30 юни 2026 г. и достъпа на Обединеното кралство до електрическата и газовата мрежа на блока. Енергийната част на споразумението позволява на Обединеното кралство на практика непроменен достъп, но това изтича на същата дата като сделката за достъп, което повишава опасенията, че това може да се използва като лост. Нивото на квотата за риболов ще бъде определено чрез годишни преговори след 2026 г.

СРЕЩАТА НА Г-7: Проведоха се двустранни разговори между ЕС и Великобритания

Говорител на Комисията се опита да омаловажи спора, като добави, че в Брюксел са „в постоянен контакт с властите на Обединеното кралство, за да гарантират, че всички заявления за лиценз ще бъдат разгледани възможно найскоро“.

"Отбелязахме съобщенията от миналата седмица, но съжаляваме, че с броя на предоставените лицензи все още не е възможно да се сложи край на този въпрос", каза той.

„Обединеното кралство публикува тяхната методология и сега обсъждаме различията с властите на Великобритания и Джърси по отношение на правата на съответните лодки. От наша страна ще продължим да се ангажираме в интерес на нашите рибари и жени, така че да бъдат предоставени допълнителни лицензи“. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: "Фокус"