Младият мъж от село Кликач иска да направи фестивал на тиквата

32-годишен мъж от карнобатското село Кликач има амбицията да направи фестивал на тиквата. Идеята му дошла, след като в собствения си двор успял да отгледа тиква, тежаща над 60 кг и с обиколка 180 см. Екземпляр от необикновената реколта е изложен на Централния пазар в Бургас, а за семките й вече има списък с желаещи да си ги купят.

В САЩ организираха състезание за най-голяма тиква (ВИДЕО)

Търговецът, изложил огромната тиква, не пожела да застане пред камера, но разказа, че огромният екземпляр е отгледан в градината на Мустафа в карнобатското село Кликач. Екип на NOVA тръгна към селото, за да се срещнем с младия мъж.

Мустафа е само на 32 години. Роден е в селото, но не се занимава професионално със земеделие. Отглеждането на тикви за ландшафният архитект било експеримент, започнал миналата година.

Руски градинар отглежда ябълки с големината на боровинки (ВИДЕО)

„Тиквите тръгнаха от САЩ. Случайно купих семена с други цветя, за да пробвам на село какво мога да направя. Експериментът беше доста сполучлив. Миналата година излезе първата тиква, от която взех семената, запазих ги и тази година пробвах отново да ги засадя. Това е резултатът”, сподели той.

Сортът избрал неслучайно. В САЩ, където Мустафа живял 5 години, за да може да практикува специалността си, този сорт тикви се използвали за декорация. Чрез карвинг се обработвали за Хелоуин.

Тиква с тегло над тон спечели Световно първенство (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мустафа разказва, че семки за разсад от тиквите гиганти е подарил на повечето от съседите си, а първите екземпляри вече намерили място във фурните на повечето домове в Кликач. Все пак хората признават, че тези тикви не могат да съперничат на вкусовите качества на родната тиква.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.