Те бяха смъкнати на брега в сряда вечерта

Близо 6 часа продължи разпитът на моряците от „Вера Су”. Тази сутрин екипажът на заседналия кораб беше доведен в съда в Добрич. Медиите обаче не бяха допуснати в съдебната зала. Разпитите се случват броени часове след безпрецедентната операция в бурното море, при която всички моряци бяха свалени на брега. Корабът остава празен, а българския екипаж все още не се качил на борда.

На борда на "Вера Су" няма хора, електричеството е спряно

Преди да влязат в залата един от моряците е пожелал да му бъде направен тест за коронавирус, който е отрицателен. Екипажът е настанен в хотел в Каварна. 

А баржите за претоварване на заседналия край Камен бряг кораб бяха доставени на Морската гара във Варна. Те ще бъдат поставени под охрана. Когато времето се подобри, най-вероятно в понеделник, ще бъдат подготвени за експлоатация, ще им бъде поставено оборудването, а след това ще бъдат пуснати на вода, обясни Румен Николов, началник на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност". Баржите ще бъдат откарани с буксири до заседналия кораб, като преходът е около пет-шест часа.

Те са предназначени за натоварване на намокрената част от товара на заседналия кораб, уточни Николов. Той припомни, че в танкера на плавателния съд е влязла вода и част от товара е втечнена. Планът е първо да бъде изкарано сухото вещество, а след това да се пристъпи към изваждането и на втечненото.

Всяка от пристигналите три баржи може да превози около 100 кубика смеси, те разполагат и със собствени помпи, допълни Николов. По думите му планът е целият товар да бъде разтоварен в Балчик, където да бъде предоставен на митническите власти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.