Вижте кой е той

Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата "Пандора", съобщи bird.bg

Бившият военен и външен министър е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Снимка: Булфото

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, коментира Младенов пред bird.bg.

АФЕРАТА "ПАНДОРА": Няколко институции проверяват българската следа в скандала (ОБЗОР)

На въпрос за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата Младенов заяви, че не може да си спомни как точно е протекъл процесът, но каза, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

От информацията в Досиетата "Пандора" се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Делян Пеевски на разпит в ДАНС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди дни стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е другият свързан с политиката българин, който според разследващите журналисти има сметки в офшорни зони. 

 

Документите, публикувани от няколко големи световни медии, показват че 35-има политически лидери използват сложни схеми от офшорни фирми, за да скрият колко пари имат. В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, украинският президент Володимир Зеленски, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени на Владимир Путин. 

В разследването участват близо 600 журналисти. Информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги. Повечето от тях засягат офшорни компании в различни държави.

Желание за по-силна защита на средствата може да е една причина за прибягването към офшорни сметка. Наличието ѝ обикновено не означава престъпление, уточни в студиото на NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

„Но ако се намерят причинно-следствени връзки за съставяне на производство, това е друго. Възможно е нещо да е законно, но да е морално неприемливо. За един политик това е важно”, коментира Хампарцумян.

Редно е в декларациите си публичните лица и политиците да посочват всички доходи, включително и офшорните компании, смята правосъдният министър Янаки Стоилов. Не изключи и появата на още факти и имена извън политиката.

„Защо трябва едни или други журналистически разследвания, а не тези държавни органи, които трябва първи да установяват подобни факти, всъщност трябва да ги получават от журналисти. Имайте предвид, че тези разследвания само фрагмент, защото картината е много по-пъстра”, коментира Янаки Стоилов.

Коментар дойде и от държавния глава.

„Моите очаквания са българските служби и правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона и очаквам така да работят, че в България да не остават неразкрити кутии на „Пандора”, заяви Румен Радев.

Междувременно се разпространи информация за участие офшорни компании на Британските Вирджински острови и на вече бившия министър на финансите Асен Василев. За NOVA от екипа му съобщиха, че още преди да бъде назначен, той е излязъл от собствеността на всички си  дружества, включително и офшорните му компании. И всичко е декларирано в КПКОНПИ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.