Не закъсняха и политическите коментари по темата

Аферата "Пандора" с първи сериозен удар и в България. Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от двамата българи, разкрити в рамките на международното разследване. Това заяви пред NOVA Атанас Чобанов от сайта bird.bg, който е българският партньор в мащабното разследване. Делян Пеевски реагира с писмено изявление до медиите, в което заявява, че фирмите му са изрядни. На този фон Националната агенция за приходите вече поиска информацията от международния консорциум и започва проверка. Проверка правят и от ДАНС, и от КПКОНПИ.

Българската следа в досиетата „Пандора”

От ДАНС съобщиха, че още през юни са получили информация за търговски и физически лица, които са участвали в дружества, регистрирани в офшорни зони. Започнали са проверка, която тече и в момента. От НАП и КПКОНПИ също декларират готовност да започнат проверки, но след като получат допълнителна информация. Бившият депутат Делян Пеевски е единият от българите, собственици на офшорни компании, според международното разследване "Пандора".

Досиетата "Пандора": И ДАНС започва проверка по журналистическото разследване

„Българите са около 200, като в тях влизат и тези, които имат постоянно пребиваване в България чужди граждани. Има известни лица и ще станат известни, когато сме готови с публикациите”, посочи Чобанов.

Според документите, през 2013 година като депутат, Пеевски е директор на компания, регистрирана на Британските вирджински острови. Имал и фирма на Сейшелите, чийто капитал бил 100 хил. долара, пише още в разследването. А офшорните компании и сметки обикновено пораждат съмнения, твърди бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев.

Какво е офшорна компания?

„Офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари, за нелегални схеми. Много е възможно през офшорната компания отново да влязат парите в България, този път като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае в България, без да се знае, че той е собственика”, обясни той.

Почти денонощие, след като името му изплува в досиетата "Пандора", Делян Пеевски излезе с официална позиция. В писмо до медиите той пише:

"Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано. Тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки".

Според ексдепутата, собствеността му винаги е била надлежно обявявана, а данъците му платени.

 "Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като „документи“, не се нуждае от коментар", пише още Пеевски в позицията си до медиите.

Пеевски за „Пандора”: Декларирал съм цялото си имущество в съответствие със закона

„Това, че само една от компаниите е с капитал от 50 хиляди долара, които не са декларирани. Това е доста сериозна сума. Само капиталът е толкова. Представете си колко пари са минали през тази офшорна компания”, подчерта Керемедчиев.

От Приходната агенция първи обявиха, че ще поискат допълнителна информация и ако се намерят разминавания с данните у нас, ще започнат ревизия. От Антикорупционната комисия също заявиха, че са готови за проверка. Ще сравнят декларациите на Пеевски като народен представител от 2013 година досега и "при установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, както и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“.

Скандалът с досиетата „Пандора” достигна и до европейските финансови министри.

„Разкритията засилват нашата решимост да се борим с укриването на доходи и избягването на данъци. Тя ще бъде отразена в плана ни за действие, който ще предложим преди да е приключила годината. Според мен той е от голяма важност”, каза Паоло Джентилони - еврокомисар по икономиката.

Президентът: Очаквам изборите да доведат до окончателно изкореняване на корупцията

Балканска следа с български привкус в досиетата "Пандора" внесе и информацията, че сръбският финансов министър Синиша Мали имал 24 апартамента у нас. Те били в затворен комплекс край Черноморец. Той е бил забелязан още през 2010 г. на територията на страната. Търговското дружество, собственик на комплекса, пък било в несъстоятелност от 2019 г. 

Самият Пеевски беше проверяван от прокуратурата за имуществено състояние през 2008 г. и 2010 година. Тогава не бяха открити разминавания.

Досиетата „Пандора” и българското участие в тях бяха коментирани и от родните политици. Първият коментар дойде от държавния глава Румен Радев. Според него присъствието на български граждани в Досиетата не говори добре за разследващите органи в държавата.

„Явно деянията на  господин Пеевски са по ясни отвън, отколкото вътре в България. Това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи”, смята той.

Пред NOVA бившият министър на икономиката Кирил Петков подчерта, че офшорните компании не могат да бъдат забранени, но парите трябва да бъдат контролирани.

„Не трябва да отрязваме, но със сигурност трябва да се внимава никой да не пере пари. Трябва да знаем къде са крайните собственици на тези офшорни компании. Такива филми като това Делян Пеевски да има три офшорни компании и ние всъщност да не знаем, че е Делян Пеевски, не трябва да съществува”, каза той.

"ДОСИЕТАТА ПАНДОРА": Сръбски министър си купил апартаменти по българското Черноморие (ОБЗОР)

Досиетата „Пандора” коментираха и от „Демократична България” и „Изправи се БГ”.

„Проблемът с офшорните компании, скритата информация за тях, всъщност поставя въпроса дали има или няма пране на пари. Години наред институциите са бездействали”, смята Надежда Йорданова – ДБ

„Институциите трябва да извадят цялата истина за лицата от българска страна, особено за политици”, категорична бе Мая Манолова.

Очаква се в следващите дни да стане ясно и второто име, попаднало в списъка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.