Новият теч на документи разтърси света

Мащабното изтичане на досиетата „Пандора" вече разтърси и България. Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от двамата българи, свързани с политиката, които са разкрити в рамките на международното разследване. Това заяви пред NOVA Атанас Чобанов от сайта bird.bg, който е българският партньор в мащабното разследване. Според сайта, има още един българин свързан с политическите среди, а общо замесените лица у нас са около 200. На този фон първа реакция и на държавата - Националната агенция за приходите вече поиска информацията от международния консорциум.

"ДОСИЕТАТА ПАНДОРА": Сръбски министър си купил апартаменти по българското Черноморие (ОБЗОР)

Според документите Пеевски е разполагал с три офшорни компании, които са движили различни суми пари в различни държави. Според  международното разследването, част от което е българският сайт BIRD.BG, част от компаниите са оперирали, докато Пеевски още е депутат от 42-рото Народно събрание. По правилник депутатите нямат право да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества. Те могат да имат собственост в такива, но Пеевски не е декларирал и това. Нито една от намерените в рамките на разследването фирми не е декларирана в неговите данъчни декларации.

Пред NOVA българските журналисти в разследването потвърдиха, че в досиетата „Пандора” фигурират редица български имена и компании. Първото публично оповестено име е това на Делян Пеевски.

Замесените фирми според Атанас Чобанов са около 170, а българите - около 200, като в тях влизат и тези, които имат постоянно пребиваване в България чужди граждани.

Запитан дали има и други известни лица сред тях, Чобанов коментира: „Има да. Ще станат известни, когато сме готови с публикациите”, добави Чобанов.

Според разследването офшорните компании, в които участвал бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, не са били вписани в имуществените му декларации. „Това, че само една от компаниите е с капитал от 50 хиляди долара, които не са декларирани, е доста сериозна сума. Само капиталът е толкова. Представете си колко пари са минали през тази офшорна компания”, коментира Милен Керемедчиев - бивш зам.-министър на външните работи.

НАП изиска информация за българите в „Досиетата Пандора"

Друга компания на Пеевски, този път на Сейшелите, разполагала с капитал от 100 000 долара. „Офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и за нелегални схеми. Много е възможно през офшорната компания отново да влязат парите в България, но този път като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае в България без да се знае, че той е собственика”, каза Керемедчиев.

Пред NOVA бившият министър на икономиката Кирил Петков подчерта, че офшорните компании не могат да бъдат забранени, но парите трябва да бъдат контролирани. „Не трябва да отрязваме, но със сигурност трябва да се внимава никой да не пере пари. Трябва да знаем къде са крайните собственици на тези офшорни компании. Такива филми като това Делян Пеевски да има три офшорни компании и ние всъщност да не знаем, че е Делян Пеевски, не трябва да съществуват”, каза той.

Публикуването на документите на Пандора стана ден преди 27-те финансови министри от Европейския съюз да обявят новия европейски „черен списък” на данъчните убежища. „Въпрос на справедливост е всеки да си плаща данъците особено в трудни времена за бюджета, като този, когато всички, на всяко едно ниво – от индивидуално до национално – понасят цената на мащабната здравна и икономическа криза”, заяви Дана Спинант, говорител на Европейската комисия

Еврокомисията засега отказва да коментира публикуваните данни.

Към този момент опитите на NOVA да се свържем с Делян Пеевски, остават безуспешни. Предстои да разберем и кой е вторият български политик, намерен в досиетата „Пандора”.