Делян Пеевски фигурира в досиетата, заяви за NOVA Атанас Чобанов от сайта bird.bg, който е партньор на разследването

Нов скандал с изтичане на данни - над 300 световни лидери, политици и милиардери са укривали богатствата си в офшорни сметки. Документите, наречени „Досиетата Пандора” са част от ново мащабно разследване на журналисти от целия свят. В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, украинският президент Володимир Зеленски, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени на Владимир Путин хора. България също е отбелязана на картата.

Името на бизнесмена и бивш депутат на ДПС Делян Пеевски фигурира в „Досиетата Пандора”. Това каза за NOVA Атанас Чобанов от сайта bird.bg, който е партньор на разследването. „Другият - ще стане ясно, когато сме готови с публикацията”, обяви Чобанов. Той обясни, че по „Досиетата Пандора“ е работено няколко месеца. Замесените фирми според него са около 170, а българите - около 200, като в тях влизат и тези, които имат постоянно пребиваване в България чужди граждани. Делян Пеевски не беше открит за коментар от екипа на NOVA тази вечер.

Някои от засегнатите правителства обявиха, че започват разследвания. Други отрекоха информацията. У нас правителството обяви, че ще реагира, когато получи официалната информация по случая. Атанас Чобанов все още отказва да разкрие името на втория български политик, изплувал от досиетата "Пандора".

Запитан дали има и други известни лица сред тях, Чобанов коментира: „Има да. Ще станат известни, когато сме готови с публикациите. Няма да публикуваме всичко наведнъж”. Целта на разследването е очевидна - да се осветят схемите, през които властимащите и световният елит укриват активи и данъци от разследващите и от данъкоплатците”, добави Чобанов.

В разследването „Досиетата Пандора” участват близо 600 журналисти. Информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги. Повечето от тях засягат офшорни компании в различни държави.

Държавни ръководители от цял свят са укривали данъци в офшорни сметки

Документите, до които са стигнали журналистите от сръбската мрежа за разследваща журналистика КРИК в рамките на международен проект доказват, че министърът на финансите Синиша Мали е бил собственик на 24 луксозни апартамента на българското крайбрежие, пише белградският вестник "Данас". Като собственик на две офшорни компании на британските Вирджински острови Мали е купил 24 апартамента на свое име в българския черноморски курорт "Свети Никола".

Украинският депутат Даниил Гетманцев от управляващата партия "Слуга на народа" отрече президентът Зеленски и неговото обкръжение да са замесени в офшорни машинации на стойност 40 млн. долара, за които се твърди в разследването. А Кремъл определи като безпочвена публикуваната информация.

Йорданският крал Абдула Втори също отрече да е извършил нещо нередно, като е купил луксозни имоти в чужбина. Сделките са били държани в тайна от съображения за сигурност, изтъкна той и каза, че за тях не са използвани обществени средства.

ДАНС се заема с офшорните сметки на високопоставените лица

„Офшорните зони, сами по себе си, не са нещо толкова страшно. Просто в такъв контекст го поставяме. Винаги става въпрос за хора, които може би не трябва да имат пари в офшорна зона. Може би намерените пари е трябвало да са декларирани”, коментира финансовият експерт Стоян Панчев.

„10% от световния брутен вътрешен продукт минава през офшорни компании. Може да си представите - има стотици хиляди компании, които работят по този начин”, обясни международният анализатор Милен Керемедчиев.

Офшорните зони предоставят няколко удобства - там частната собственост е защитена, данъците са значително по-ниски, а банковата тайна осигурява ниво на анонимност.

„В някои случаи може би става въпрос чисто за това данъчно оптимизиране, което е абсолютно легално. В други случаи обаче, ако става въпрос за политически лидери, особено които още са на власт - тогава възникват големите въпроси”, подчерта Панчев.

Българска следа в мащабна финансова измама за милиони евро в Австрия

„Лицата, които са показани, са или силно авторитарни лидери, които трудно могат да бъдат разследвани поради съществото на тяхното управление, или бивши политици, които не представляват чак такъв сериозен интерес”, обясни Керемедчиев.

Скандалните разкрития ще имат сериозен отзвук на регионално ниво, твърдят експерти.

„Корупцията не се е случила в Малта или в Швейцария. Тя се е случила на мястото, откъдето произхожда този политически лидер”, каза Панчев.

„Ще има регионални пожари, които ще се запалят във всяка една от посочените държави. Парите, които влизат в тези компании, бидейки с неясен произход, винаги могат да носят доза съмнение. Всъщност, в крайна сметка, това са парите на всеки един данъкоплатец на всяка една от тези засегнати държави”, добави Керемедчиев.

За разлика от предишни изтичания на подобна информация, този път намерените активи се концентрират в нетипични офшорни зони - Великобритания и Съединените щати.

„Основната държава, която се бори с прането на пари и корупцията, всъщност в нейния заден двор се случва всичко това. Един абсолютно непознат щат като Южна Дакота, може през него да преминат 360 милиарда долара. Това е една изключително сериозна сума”, посочва още анализаторът.

Експертите са единодушни - скандалът ще остави отзвук за години напред. А засегнатите държави тепърва ще трябва да проведат свои разследвания за произхода на засечените пари и техните собственици.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.