Външният министър говори за пътната карта с 5+1 въпроса, като възможно решение на спора между двете страни

Искането за включване на българската общност в Конституцията не противоречи на интересите на РС Македония, защото страната никога не е имала проблем да признае различни етнически групи, които имат възможност да проявяват своята идентичност, културни, исторически атрибути, между тях и българската общност в Република Северна Македония.

Това заяви днес на пресконференция външният министър Буяр Османи, говорейки за пътната карта с 5+1 въпроса, които като възможно решение на спора вчера на срещата на върха в Брдо бяха споменат:и от висши служители на ЕС.

Фон дер Лайен ЕК работи усилено върху спора РС Македония - България

Въпросът за краткото име, въпросът за речта на омразата, въпросът за реабилитацията на жертвите на комунизма, работата на историческата комисия, въпросът за ненамеса във вътрешните работи на Република България, и към тези 5 въпроса този за включването на българите в Конституцията - това са петте точки, които са постоянна тема на разговорите с България и са в рамките на опита за запазване на междуправителствената комисия и разрешаване на спора.

Пътната карта трябва да бъде готова до началото на ноември и ще съдържа решения, които трябва да бъдат постигнати през целия процес на преговори, каза още министърът.

"Мисля, че България преминава от първоначалната ирационална позиция за един народ в две държави към позиция, в която казва, че има българска общност със собствена идентичност и културни атрибути, различни от тази на мнозинството. Самият факт, че заедно с останалите общности - македонска, албанска, турска, се изисква да бъде включена като отделна и българската общност, е в съответствие с мнението, че в РСМ има различни етнически общности, които имат правото да изразят своите атрибути. Това ще се случи, както каза премиерът, в момента, когато Конституцията бъде отворена заради членството в ЕС. Нямаме никакъв проблем да включим и хърватската и други общности, защото това е концепцията за управление на държавата, в която признаваме колективната организация на гражданите въз основа на етнически характеристики“, каза Османи.

МВнР връчи протестна нота на Скопие заради подменен паметник

По отношение на другите въпроси, споменати в пътната карта, той каза, че това са въпроси, които се обсъждат дълго време и вярва, че може да се намери решение.

Според него не е възможна реципрочност по отношение на включването на македонското малцинство в Конституцията на България, тъй като става дума за две различни конституционни разпоредби относно организацията на гражданите въз основа на етническа принадлежност в Северна Македония и Република България, и "България според Конституцията си не признава, за разлика от нас, организация на гражданите въз основа на етническа принадлежност".

"Затова тази реципрочност не е възможна, тъй като РСМ се ангажира със споразумението, че няма да се намесва във вътрешната организация на Република България, т.е. в този конституционен ред, който не признава организации на етническа основа, но това не означава, че гражданите нямат право да се изразяват, както желаят", казва Османи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС