Но няколко часа след началото на пътуването им се появил силен вятър

Двама мъже, жители на Соломоновите острови, се изгубиха в океана, прекараха 29 дни на плаваща лодка и се озоваха в друга държава, съобщи The Guardian.

Туристка оцеля в морето с шепа бонбони

Ливае Нанджикана и Джуниор Кволони потеглили сутринта на 3 септември. Те възнамерявали да изминат 200 км с малка моторна лодка от остров Моно в западната провинция на Соломоновите острови до остров Нова Джорджия. „Вече сме плавали по този маршрут и всичко трябваше да е наред“, каза Нанджикана.

Но няколко часа след началото на пътуването се появил силен вятър и се излял дъжд. Нещо повече, след известно време GPS-навигаторът отказал. „Не разбрахме къде плаваме и затова решихме да изключим двигателя, за да не губим гориво“, каза Нанджикана.

ОЦЕЛЯВАНЕ ПО ЧУДО: Известен сърфист се спаси след сблъсък с гигантски вълни (ВИДЕО+СНИМКИ)

В резултат мъжете прекарали 29 дни в открития океан, хранейки се с портокали и кокосови орехи, които събирали от водата. Така те плавали 400 километра, докато не били открити от риболовен кораб край бреговете на Папуа Нова Гвинея. „Не знаехме къде ни води, но със сигурност не очаквахме да сме в друга държава“, сподели впечатленията си Нанджикан.

След плаването мъжете са били толкова слаби, че на брега са били изнесени на ръце. Пътуващите вече са прегледани в местна болница и се възстановяват в дома на местен жител, който ги е приютил.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС