Вижте какво още каза той в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов"

Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. Това показа новото мащабно международно разследване на журналисти от цял свят, наречено „Пандора пейпърс” или „Документите Пандора”. Сред замесените имена се оказа, че има и българска следа. Незаконни ни са офшорните компании и изненада ли са българските имена, замесени в разследването – темата коментира председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов.

Керемедчиев: Офшорните компании не са незаконни, но са неморални

„По начало системата на офшорните зони е формулирана за скриване на доходи. Световният елит като цяло не се тресе в момента. Той е решил този въпрос. Най-вероятно сега световното задкулисие е извадило някакви политици, които по един или друг начин вече са ненужни”, каза той.

„Българските имена, замесени в „Документите Пандора”, не ме изненадват. Мисля, че не е толкова трудно за човек, проявил интерес да си създаде офшорна фирма. След като Николай Младенов е възнамерявал да се занимава с консултантски бизнес, би било малко обидно дори да няма такава фирма като консултант”, коментира Симеонов.

7 подобни на „Документите на Пандора" разследвания, потресли света

„В крайна сметка важното е, че това да имаш офшорна фирма не е противозаконно. Морално укоримо е за хора, които са на обществени позиции в изпълнителната власт. За другите – след като съществува възможност и ти се занимаваш с бизнес – защо да не го направиш?”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.