Вижте кои са те

Лидери, сред които чешкият премиер, кралят на Йордания, президентите на Кения и Еквадор и много други, са укрили авоари в офшорни фирми, по-специално с цел избягване на данъчно облагане. Това стана ясно от публикуваното международно разследване, наречено „Документите на Пандора" (Pandora Papers). Международното разследване е дело на журналистическата мрежа Международен консорциум на разследващите журналисти. За него са сътрудничили около 600 журналисти. Разследването се базира на близо 12 милиона документа, идващи от 14 дружества за финансови услуги. То извади на яве над 29 000 офшорни компании.

"ДОСИЕТАТА ПАНДОРА": Сръбски министър си купил апартаменти по българското Черноморие (ОБЗОР)

Не за първи път от началото на 21 век обаче са публикувани резултатите от подобни международни журналистически разследвания. Франс прес припомня кои са предишните сходни разследвания.

„Офшор лийкс" (Offshore leaks)

Международният консорциум успява да се снабди с 2,5 милиона документа (имейли, вътрешни документи, счетоводна документация), касаеща 122 000 офшорни компании, управлявани в Сингапур и в британските Вирджински острови. През 2013 г. партньорските медии на Международния консорциум разкриват кои са някои от хилядите лица, притежаващи интереси в данъчни убежища, сред които е и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Във връзка с разкритията е създадена и база данни, която е достъпна на сайта на Международния консорциум и която позволява да се разплетат връзките между мними компании и техните бенефициенти.

„Чайна лийкс" (China leaks)

Това е втората част на разкритията по досието „Оксфорд лийкс". Тя е публикувана през 2014 г. заради трудности при превода на документацията. Международният консорциум разкрива инвестиции в данъчни убежища на видни китайци, сред които и няколко приближени на китайския държавен глава Си Цзинпин. Като наказание китайските власти блокират достъпа до сайтовете на Международния консорциум и на партньорските му медии.

Държавни ръководители от цял свят са укривали данъци в офшорни сметки

„Люкслийкс" (Luxleaks)

В края на 2014 г. Международният консорциум разкрива и разобличава система от данъчни споразумения между Люксембург и 340 международни компании, сред които гигантите Епъл, Амазон и ИКЕА с цел намаляване на техните данъци. Договорите са сключени в периода 2002 г. - 2010 г., когато премиер е Жан-Клод Юнкер. Позициите му след разкритията се разклащат, но той остава начело на Европейската комисия. Разследването се базира на документи, предадени от двама разобличители - Рафаел Але и Антоан Делтур, които са бивши служители на финансовата компания Прайс Уотърхаус Купърс, както и на журналиста Едуар Перен. Але е осъден за кражба и за нарушаване на бизнес тайна и му е наложена глоба от 1000 евро на апелативна инстанция през 2017 г. Делтур получава шест месеца условно и глоба от 1500 евро, но присъдата му е отменена през 2018 г. Перен беше оневинен.

„Суислийкс" (Swissleaks)

През 2015 г. Международният консорциум разкрива практиките за избягване на плащането на данъци на клиенти на банката Ейч Ес Би Си въз основа на данни, датиращи от периода 2005 г. - 2007 г. Колосални суми в недекларирани сметки в Женева се оказват прикрити чрез офшорни структури, които понякога са създадени от самата банка. Замесени са много видни личности, сред които кралят на Мароко Мохамед Шести, кралят на Йордания Абдула Втори или братовчедът на сирийския президент Башар ал Асад. Разследващите журналисти са получили достъп до част от документите, изнесени от бившия компютърен специалист в банката, италиано-френския гражданин Ерве Фалчани. Той беше осъден задочно от швейцарското правосъдие през 2015 г. за икономически шпионаж.

ЕС вкара 17 офшорни зони в черен списък и 47 държави - в сив

„Панама пейпърс" (Panama papers)

Изтичането на 11,5 милиона документи от панамската адвокатска кантора Мосак Фонсека позволи да бъде започнато огромно разследване, което разкри скритите пари на десетки политически представители, милиардери или футболни звезди, както и ролята на големите банки в създаването на офшорни компании. Публикуването на документите започна през 2016 г. и предизвика и оставки, тази на премиера на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон и на пакистанския премиер Наваз Шариф. В резултат на разкритията най-малко 150 разследвания бяха подети в 70 страни по света за предполагаемо пране на пари или избягване на плащане на данъци.

„Парадайз пейпърс" (Paradise papers)

В края на 2017 г. се разрази аферата „Парадайз пейпърс", която се основава на 13,5 милиона финансови документа, идващи от международна адвокатска кантора, базирана на Бермудите. Разследването разкри съществуването на глобални мрежи за така наречената „данъчна оптимизация”, използвани от видни личности, например певецът Боно, кралица Елизабет Втора, шампионът от Формула едно Луис Хамилтън, както и от някои големи международни компании, като Найк, Епъл и Юбър. Всички те казаха, че са използвали законни средства.

„Луанда лийкс" (Luanda leaks)

В началото на 2020 г. Международният консорциум публикува разследването „Луанда лийкс", в което обвини Изабел душ Сантуш, дъщерята на бившия президент на Ангола - Жозе Едуарду душ Сантуш, че е „източила анголската икономика". След разкритията анголското правосъдие замрази авоарите на госпожата в Ангола и я обвини официално заедно с нейни португалски съратници в измама, отклоняване на средства и пране на пари. Правосъдието говори за над един милиард долара, отклонени от обществени петролни и диамантени компании. Португалското правосъдие пък замрази сметките на дъщерята на Душ Сантуш, както и някои от активите й в Португалия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА