Бившият министър на финансите с първо телевизионно интервю за българска медия

"Не съм голям почитател на МВФ. Затова може да се стори и малко изненадващо, но изразявам пълната си подкрепа към управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя е преследвана и демонизирана, защото има нова студена война между САЩ и Китай.  Солидарен съм с управляващия директор на МВФ. Опитват се да се отърват от нея, защото не изпълнява техните прищевки", заяви бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис в първото си телевизионно интервю за българска медия.

Лагард от ЕЦБ: Еврозоната се възстановява бързо

Варуфакис е наричан лошото момче на Европа и рок звезда в икономиката. Сравняват го с Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, подписът му се продава на търг в интернет, както и тениските с неговия лик. Обича мощните мотори, хубавите ресторанти, кожените якета и гръцките острови.

"Има много проблеми с начина, по който китайските комунистически партии потискат хората си, но причината, поради която преследват управляващия директор на МВФ, няма нищо общо с правата на човека в Китай. Това няма нищо общо с някакви империалистически тенденции на китайското правителство, има връзка с факта, че тази американска администрация, точно както предишната при Доналд Тръмп, се прицелва в Китай. Играят си на международен мир и международна стабилност. Но те го застрашават, като изискват всяка западна държава, всяка западна институция или институция, доминирана от Запада, като МВФ, като световната банка, да участва в тази много опасна студена война срещу Китай. Така че - аз съм солидарен с управляващия директор на МВФ, никога не съм мислил, че някога ще кажа тези думи, но ето, направих го", казва още икономистът.

„С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене. Ако погледнете историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсите успешните истории сред новите членове, ще откриете, че най-големите ползи, които сме получили от ЕС, по никакъв начин не са свързани с еврото. Добре е за страните да са членове на Съюза, но не и на Еврозоната. Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието. Има огромна липса на гъвкавост, която си налагате. Да не може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото”, подчерта той.

Борисов: Докато у нас се размахва юмрук, съседите ни продължават да се развиват

Според него Полша и Чехия никога „няма да направят тази грешка”. Варуфакис е учуден от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика, след влизането в Еврозоната от гледна точка на пандемията.

„Еврото няма да ви помогне. Фалшивото усещане за полза се внушава от готовността на Европейските централни банки да печатат пари, но това е нож с две остриета. Моята препоръка е – стойте далеч”, добави той.

Според него паднемията е щяла да приключи досега, ако всички са се ваксинирали.

„За съжаление преживяхме два провала. Първият беше, когато ЕС зрелищно се провали в това да осигури достатъчно бързо необходимият брой ваксини, от които се нуждаем. Това беше фиаско, организирано от лидера на ЕК Урсула фон дер Лайен. Беше отвратително, докато САЩ, Обединеното кралство и дори Русия напредваха с доставките на ваксини, ЕС не се справи. Вторият провал е, когато ваксините дойдоха и сега имаме достатъчно запаси, но голям процент от населението не искат да се ваксинират. А нашите правителства не са достатъчно добри в убеждаването”, каза икономистът.

Според него те са отприщили езика на наказанията и налагат авторитарни мерки, които не работят. Той изрази притеснение, че новата вълна ще настъпи след месец.

За новата политическа формация у нас Варуфакис смята, че тези, които говорят от името на лявото, често предават него и неговите ценности

"А тези, които говорят от в полза на капитала, пък предават принципите и ценностите на пазарния принцип и конкуренцията. Така че преди да съдя някоя политическа партия, трябва да видя какви точно политики предлага. Не е важен етикетът, а дали защитават интересите на мнозинството от хората", каза още той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.