Мъжът над 10 години упражнява физическо и психическо насилие над семейството си

Отново „параграф 22” с тормоз от психично болен човек. Сигналът ни изпрати Боряна Гоцова. По думите й баща й е психично болен мъж, който вече повече от 10 години упражнява физически и психически тормоз над семейството й и не само - напълно непознати хора също са били нападани от него. Мъжът е бил лекуван 4 пъти в лечебни заведения за своето психично заболяване, но когато излезе от клиниката, той отказва да пие лекарствата си и тормозът започва отново.

Мъж с биполярно разстройство преби сестра си (ВИДЕО)

Историята започва още през 2006 г., когато мъжът прави опит за самоубийство. Няколко месеца по-късно той отключва своето биполярно афективно разстройство. Бил е приет в лечебно заведение за около месец, а след това отново е пуснат. Преди седмица мъжът се появява пред дома на бившата си съпруга и заплашва с физическа саморазправа съпруга на дъщеря си.

„Освен, че е упражнявал физически тормоз върху майка ми и двете ми баби, той е имал спречкване със съседите. През годините неведнъж сме подавали жалби, но резултатът е едно предупреждение и нищо по-съществено”, разказва пред NOVA Боряна Гоцова.

След развода мъжът заминава да живее в тутраканското село Старо село. Екип на NOVA провери и ситуацията там. Улиците в селото са пусти, а малкото хора, с които екипът се срещна, отказаха да застанат пред камера заради отмъстителния си съселянин.

Настойник на психично болен мъж продаде апартамента му

С притеснение ни посреща негова съседка. Страхува се, че и тя ще стане жертва на агресия. Разказва ни, че преди дни мъжът стрелял с газов пистолет по колата на млада жена с дете. Казва, че 58-годишният мъж е непредсказуем и дава пример от преди няколко дни.

„Стрелял по колата с детенцето, изплашило се семейството, тя даже майката казала на детенцето да залегне. Представям си и то как се е изплашило. Веднъж той дойде с един пистолет по бермудки, държи пистолета и ме пита къде е майка му. И аз му казах, че е излязла”, разказва съседката.

Хората в селото разказват, че майката на мъжа се изнесла от къщата. Сега той живеел сам. Екипът ни го видял отдалеч по улицата да върви към дома си, но били предупредени от кмета на селото да не говорят с него, за да не предизвикат агресия или пък отмъщение към съседите му. По думите на кмета заради серията от сигнали за агресия полицията и прокуратурата са поискали съдът да вземе решение за настаняване в психиатрична клиника.

Психично болен мъж напада съседите си и клиенти на хранителен магазин

„Получиха се вече призовките за четвъртък, връчени са, ще има дело в Районен съд - Тутракан за въвеждането му в психиатрично заведение, за да го лекуват, така че трябва всички да са спокойни, всичко ще бъде наред”, успокои Пламен Маринов.

Законът предвижда принудително лечение на психично болни максимум до 6 месеца. Това ще поиска от съда тутраканската прокуратура. Не е ясно обаче дали след изтичането на този срок той може да бъде пуснат и отново да се превърне в заплаха за околните.

"Случвало се е да ни заплаши с нож. Преди около 5 години той извади оръжието и каза, че трябва да правим,  каквото той пожелае. Потърсихме ви, защото смятаме, че законите не са оптимални. Трябва да има промяна, която да може да помогне за безпрепятственото настаняване в психиатрично заведение, а не просто да се подават едни жалби", казва още дъщеря му. Според нея той не може да прецени колко е опасен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.