„Топлофикация” София е пред ликвидна криза

На прага на зимния сезон – още по-високи сметки за парно и топла вода от 1 януари догодина. Причината – галопиращият ръст на цените на енергията. В същото време, „Топлофикация” София, която обслужва над един милион души, е пред ликвидна криза.

Радев: България прави всичко възможно, за да се справи с енергийната криза

Вече се водят преговори между няколко министерства за спасяване на дружеството. 220 лева е най-високата сметка към „Топлофикация” за Коста Грозданов и семейството му през миналия зимен сезон.

„Имам тристаен апартамент, около 90 квадрата, четиричленно семейство сме”, разказва Коста.

Парното в дома на семейство Грозданови от днес е пуснато. И вече е ясно – месечната сметка ще набъбне с около 20 %. Както за него, така и за всички в София. А в страната – средно с 16%.

На този фон – „Топлофикация” София дължи над 827 милиона лева на „Булгаргаз”. И то – без лихвите.

По тази причина очакванията са да има ново, сериозно увеличение на сметките от 1 януари догодина. До края на тази цените са утвърдени и не могат да се променят.

„Ще се окаже, че поне 30-40% от доходите ни ще отиват само за парно. Не говорим за ток, храна и вода”, казва Коста Грозданов.

За да помогнат на „Топлофикация” да оцелее без това да рефлектира изцяло върху крайния потребител, от Столичния общински съвет настояват за помощ от държавата.

Започва поетапното пускане на парното в столицата

„Това, което може да се направи е да се намерят буфери в държавата, които да компенсират, за да не се струпа всичко на главата на гражданите”, смята председателят на Енергийната комисия в СОС Прошко Прошков.

В писмена позиция до NOVA, от Министерството на енергетиката посочват, че преговорите вече са започнали и в тях участват още две министерства – на правосъдието и на финансите.

Становището на „Топлофикация” – София – дружеството не желае да увеличава цените за потребителите си. Ако не получат помощ от държавата обаче, от „Топлофикация” са категорични – ще изпаднат в безпрецедентна ликвидна криза.

Топла вода в София може да има още днес