Размествания в листите имаше до последния момент

Лидерска битка на предстоящите парламентарни избори отново ще има в 25 МИР София, Пловдив град и Велико Търново.

Тази вечер в 17.00 часа изтече срокът за регистрация на кандидатдепутатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети в районните избирателни комисии. Размествания в листите имаше до последния момент.

Председателите на основните партии и коалиции с шансове да влязат в следващия - 47-ми парламент, оглавяват по две листи. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отново няма да е кандидат за депутат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов традиционно води листата на коалицията със СДС в т.нар 25-ти лидерски МИР в София. Той оглавява и листата в 16 МИР Пловдив град.

„Демократична България" обяви водачите на парламентарните листи за вота

Председателят на БСП Корнелия Нинова е начело на листата на "БСП за България" в същия столичен избирателен район, както и във Варна.

Съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов този път ще бъде водач само на листата в 25 МИР София, а начело в Пловдив град ще е Мария Капон. Промяната в листата беше обявена малко преди крайния срок за регистрация на листите.

Рапърът Христо Петров по прякор Ицо Хазарта ще води листата на коалиция "Продължаваме промяната" в 25 МИР София. Начело в същия район е юристът от "Има такъв народ" с опит в сферата защита на конкуренцията Андрей Михайлов, а водач на листата на ДПС е Райна Иванова, млад експерт по икономическо право.

Лидерска битка се оформя и в Пловдив град, където освен Борисов, в битката за депутатски места се включва и Кирил Петков. Бившият служебен икономически министър води там листата на ПП "Продължаваме промяната".

Ексслужебният финансов министър Асен Василев ще премери сили с опонентите си от другите партии и коалиции и в 29 МИР Хасково. Двамата лидери на "Продължаваме промяната" ще водят листи и в два от столичните райони.

ИТН обяви водачите на парламентарните листи за вота

В битката за депутатско място в Пловдив влиза и заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той е водач на две листи - в Пловдив град и Пловдив област. Две листи ще води и заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин - в Пловдив град и, както досега, в Ямбол.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също ще се включи в лидерското състезание в Пловдив-град. Той ще води две листи на обединението. В последния момент Христо Иванов оглави листата във Велико Търново на мястото на Калоян Янков. Иванов обясни рокадата с това, че ДПС издига за водач в старата столица Делян Пеевски. Калоян Янков, който беше председател на т.нар. комисия "Росенец" в 46-то Народно събрание, остава в листата, но на по-задна позиция.

Във Велико Търново освен сблъсък Христо Иванов - Делян Пеевски, се очертава и лекарски - между бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС, и имунолога Андрей Чорбанов, начело на листата на "Има такъв народ". Минчо Христов, представляващ Движението на непартийните кандидати, ще води листата на ИБГНИ във Велико Търново. На предишните избори през юли той беше втори след Корнелия Нинова в листата на "БСП за България" в 25 МИР София.

В т.нар. лидерски район в София и във Варна се оформя и патриотичен сблъсък. След като не беше кандидат за депутат на предишните избори, сега лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отново ще се впусне в надпреварата за място в парламента, начело на листите на партията в 25 МИР София и в 3 МИР Варна. В същите избирателни райони начело на листата на ПП "Възраждане" е лидерът на партията Костадин Костадинов, който е и кандидат за президент.

Предизборни страсти: Заявки за победа и обещания за диалог

За място от Варна, наред с Нинова, Каракачанов и Костадинов, ще се бори и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, водач на листата на "Изправи се БГ!Ние идваме!". Тя ще води и листата на коалицията в Хасково. Водач в морската ни столица е и заместник-председателят на ИТН Филип Станев, който оглавява и листата на партията на Слави Трифонов в Добрич.

Председателят на СДС Румен Христов е начело в 23 МИР София. Срещу него ще се изправи Асен Василев от "Продължаваме промяната". Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов оглавява листата на обединението в същия столичен район. Начело на листа там е и съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. Тя ще води листата на коалицията и в Пазарджик.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидат за президент на движението, ще се бори и за депутатско място. Той е начело на листата на ДПС в Шумен и в Кърджали.

Председателят на 45-то и 46-то Народно събрание Ива Митева води листата на "Има такъв народ" в 24 МИР София и в Разград. Начело в столичния район от "Продължаваме промяната" е Кирил Петков, а от ИБГНИ - Арман Бабикян.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА