За трети път тази година партиите подреждат списъци с кандидати за депутати

Начало на обратното броене. Остават часове до крайния срок за влизане в битката за президентския стол и за депутатските места.

Официално документите на основните претенденти за "Дондуков" 2 бяха внесени в Централаната избирателна комисия, а най-късно до утре партиите, трябва да подредят листите си.

За трети път тази година партиите подреждат списъци с кандидати за депутати. Заради това и големи изненади за вота на 14-ти ноември няма.

Лидерската битка в София пак ще е в  25-ти МИР. Един срещу друг се изправят Бойко Борисов, Корнелия Нинова, и Николай Хаджигенов. Интересен ще е сблъсъкът и в Пловдив-град. Там подкрепа ще търсят отново Бойко Борисов и Николай Хаджигенов, Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, Христо Иванов от ДБ и за първи път кандидат за депутат - Кирил Петков.

На предстоящия вот за първи път в историята кандидат за депутат е и кандидат за президент. Това е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той е претендентът на ДПС за „Дондуков” 2 и в същото време водач на листите в Кърджали и в Шумен.

В надпреварата за президентския стол са и настоящият президент Румен Радев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. И тримата - издигнати от инициативни комитети, но с подкрепа и от политически партии.

В 17 часа утре е последният шанс за регистрация на претендентите за “Дондуков” 2. А на 15-ти октомври - официално започва предизборната кампания.

Политическата седмица започна с поредни заявки - за изборни победи. Първо – от комитета Радев - Йотова.

От комитета внесоха в Централната избирателна комисия над 4000 подписа в подкрепа на кандидатите. Със сходна нагласа и 9999 подписа в ЦИК дойдоха и от друг инициативен комитет. Този зад проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. На балотаж се вижда и кандидатът за президент Лозан Панов, но вижда и задкулисие при опонентите си.

 „Смятам, че е напълно възможно ДПС да играе с 2-ма играчи, а защо не и 3-ма”, каза Панов.

Последните часове изтичат и за реденето на партийните листи. От ГЕРБ се похвалиха с готов списък и ясна цел

„Излизане от кризата, в която ни вкараха две поредни служебни правителства на президента Румен Радев. Трябва да спасим в крайна сметка потъващия кораб на служебните кабинети”, заяви Даниел Митов.

Задача са си поставили и от „Демократична България“.

„Влизаме с нагласа ДБ да продължи да показва, че може да бъде силата, която да е гарант да държи извън властта ГЕРБ и ДПС”, каза Ивайло Мирчев.

А От  БСП дойде призив към другите.

„Очаквам от другите лидери да заявят своите позиции по ключови въпроси – енергийна криза, икономическа, социална и здравна тема” призова Корнелия Нинова.

Равносметка са си направили и от „Има такъв народ“.

„Никой няма да може без останалите и това е важното”, каза Ивайло Вълчев.

Със заявка за присъствие в следващия парламент в надпреварата влизат и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. И вече са готови с кандидатите си за депутати.

Листите си подредиха и от ВМРО. И тръгват към вота под наслов "Браним България".