Огънят пламна тази сутрин в болница в Русе

Възрастен пациент подпали интензивното COVID отделение в русенска болница. Започна спешно разследване, а прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление по непредпазливост.

Огънят пламнал малко след 04:00 часа тази сутрин в една от стаите на COVID отделението, което се намира на последния етаж на болницата.

„Всичко се случи много бързо, за секунди. Сутринта към 5 без 20 ни поставяха системите и се включи противопожарната аларма”, разказва Силвия Петрова.

Пожар в интензивното COVID отделение в болница в Русе (ВИДЕО+СНИМКИ)

По това време в отделението има общо около 60 човека. 

„Усети се лек дим за няколко минутки. Отвориха прозорците, след това алармата няколко пъти се включи. Минаха по стаите, успокоиха ни, че всичко е наред. Чувстваме се добре и сме спокойни”, разказа още Силвия Петрова.

Веднага започна и спешна проверка. Според една от версиите пациентка неволно е запалил пожара.

„Пожарът е възникнал в следствие на това, че пациентка на двоен кислороден източник си сваля маската сама, след което със запалка тръгва да търси някакъв предмет и така се възпламенява огън”, заяви Алисе Муртезова, административен директор УМБАЛ „Медика”-Русе.

Жената на съседното легло веднага включила алармата.

„Започнахме веднага гасене на пожара с пожарогасители. Изведохме пациентите”, заяви д-р Станислав Павлов от COVID-отделението на УМБАЛ „Медика”-Русе.

Лекарят, заедно с две сестри и две санитарки, се справили за минути със ситуацията. Въпреки че няма пострадали, материалните щети са сериозни, оборудването в стаята е почти унищожено. А от днес е в сила и нова заповед, която забранява носенето на опасни средства.

„Всички пациенти, които имат запалки и всякакъв вид такива запалими средства, ще им бъдат отнети. Защото явно пациентите не знаят, че медицинският кислород, изобщо кислорода поддържа огъня”, заяви Алисе Муртезова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.