Гръцките власти поискаха Тошко Тодоров да бъде екстрадиран

Изненадващ обрат - съдът в Пловдив освободи от ареста Тошко Тодоров. Мъжът, който гръцките власти поискаха да бъде екстрадиран по обвинение за трафик на мигранти. Тодоров се съгласи да говори единствено пред NOVA. Той твърди, че е жертва на добре замислена схема за трафик на бежанци.

„Аз съм жертва на една схема, в която никога не съм участвал. Тази схема е за купуване на автомобили и прекарване на бежанци в Гърция, с която нямам нищо общо”, обясни Тодоров.

Освободиха от ареста мъжа, обвинен в трафик на мигранти

Тодоров все още е в шок. Девет дни, докато бил в следствения арест, непрекъснато си припомнял детайли от сделката с кемпера. Обявата пуснал по интернет. Не двама, а трима мъже от Плевен, които твърди че не познава, дошли в къщата му, за да го купят.

„Млади момчета - от ромски произход. Усъмни ме, че нито правиха пазарлъци, нито да свалят от цената, нито нищо. Казаха, ако искаш може да се свалиш всичко от вътре. Аз попитах „Защо”. Едното момче ми каза: „Ние ще го караме в Италия и ще го правим супер лукс”. Какъв лукс ще правиш на 30-годишен кемпер, какъв лукс може да направи в него, не знам”, каза още той.

Гърция поиска екстрадицията на българин, заради нелегални мигранти

Освен, че гръцките власти откриват в кемпера талоните, в които фигурира неговото име, шофьорът, който Тодоров предполага, че е един от купувачите - също е арестуван в Гърция.

„Този, когото са го задържали е казал, че аз съм бил в буса. Аз съм го ръководил, откъде да тръгне, откъде да ги вземе, откъде да мине, откъде да ги разтовари. Аз въобще не съм бил в тази държава. Аз имам документ, че въобще не съм напускал страната”, добави Тодоров.

Неговият адвокат и прокуратурата, която внесе в пловдивския съд европейската заповед за задържането му, са на мнение, че Тодоров може да остане на свобода до делото за екстрадицията му.

„Аз поисках мярката му да се измени в домашен арест предвид здравословното му състояние,  чистото съдебно минало и това, че има постоянен адрес и няма да се укрие”, обясни Атонас Янков - прокурор в Апелативната прокуратура-Пловдив.

Дрогиран шофьор на бус с мигранти катастрофира край Ропотамо

И днес пред съда дойдоха десетки близки, приятели и жители на село Столетово, за да го подкрепят.

„Ако се наложи и жива верига, за да не позволим да бъде екстрадиран. На всичко сме готови. Не може да продължава това нещо така. Невинни хора по затворите. Защо? Докога?”, попита жителят на с. Столетово Марин Стефанов.

След две седмици българският съд ще реши дали да го предаде на гръцките власти, или да откаже. Дотогава мъжът от Столетово остава в дома си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.