Според него отново ще има паралелно броене на част от разписките

"При наличието на една машина ще се гласува по-оперативно, няма да има затруднения. Ако избирател е направил своя избор на единия вот и го е потвърдил, но не иска да гласува на другия вот, може да приключи гласуването само с един избор. Мисля, че има възможност да не гласува и на двата вота. А ако вече е гласувал на едните избори и е дал картата си на член на СИК, но впоследствие реши да се върне да гласува и на другите избори, няма да може, всеки избирател ще бъде попитан още в началото за какво иска да гласува и това ще бъде единствената му възможност". Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Според него отново ще има паралелно броене на част от разписките със случайна извадка. А когато приключи събирането на заявления на 19 октомври, ще бъде взето решение колко машини да се изпратят в чужбина.

Електронно подписани документи станаха причина ЦИК да не приеме листата на "Демократична България" в Стара Загора. 

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как да гласуваме с машина на вота 2 в 1 (ВИДЕО+СНИМКИ)

По този повод Томов разкри, че се е оказало, че в още 12 избирателни района ДБ е била регистрирана при същите условия. Но няма друга партия, която да е използвала е-подпис, предстои проверка за това на изборите на 4 април и 11 юли. 

По думите му в това няма нищо незаконно.

"Изборният кодекс не коментира какъв да е подписът, не е изрично забранено. Поискана е заверка вярно с оригинала. Съдът в Стара Загора трябва да вземе решение по казуса", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.