Вижте нагледно процеса, обяснен от говорителя на Комисията

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа как ще гласуваме на изборите 2 в 1 на 14 ноември. Сложността идва от това, че трябва да направим два избора - за президент и за парламент. Демонстрацията беше направена от заместник-председателя на ЦИК Росица Матева не пресконференция, както и специално пред NOVA.

СНИМКИ ОТ ДЕМОНСТРАЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Гласоподавателите ще имат възможност да избират дали да дадат своя вот на изборите само за президент, само за парламент или и за двете. Желаната опция ще може да се избира чрез натискане на съответния бутон на началната страница.

Подготовка за вота: От ЦИК ще купят още 1400 машини

След това гласоподавателят стига до екран "Преглед", чрез който трябва да потвърди избора си и да се върне назад и да го промени. При потвърждение за типа вот, на екрана се появява съответната бюлетина. Тъй като кандидатите за президент, партиите в битката за влизане в парламента и опцията "Не подкрепям никого" не се събират на една страница, цялата електронна бюлетина може да се види чрез натискане на бутоните "Следваща стр." или "Предишна стр.". След като направи окончателния си избор, гласоподавателят вижда екран "Преглед", където е и последния бутон - "Гласувам".

От ЦИК показаха и хартиените бюлетини за двата типа избори. Те са с различен цвят защита на гърба, за да може, след като се сгънат, да стане ясно в коя урна трябва да се пуснат.

Повече гледайте във видео материалите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.