До 29 септември - в ЦИК трябва да се регистрират всички партии и коалиции

Двата месеца за подготовка на изборите вече текат. За първи път България ще гласува за президент и парламент в един и същи ден. Това е и причината ЦИК да започне ударна работа преди вота 2 в 1.

Окончателно - България ще има нужда от допълнителни машини за изборите, а комисията ще обяви обществена поръчка.

Кой ще бъде мандатоносител на Петков и Василев?

Преди да отидем на вот 2 в 1 ще обърнем внимание и на по-важните срокове. До 29 септември - в ЦИК трябва да се регистрират всички партии и коалиции за президентските и парламентарни избори.

До 12 октомври трябва да са ясни имената на кандидатите за „Дондуков” 2 и на тези, които ще се борят за депутати. А предизборната кампания стартира на 15 октомври. От ЦИК подготвят обществена поръчка за закупуване на допълнителни машини, а от „Сиела норма” вече са предоставили примерен софтуер за гласуване 2 в 1.

От фирмата, която осигури машинния вот на предходните избори вече са представили пред ЦИК варианти как да се гласува за президент и народни представители.

Един от вариантите - да избираме за какво искаме да гласуваме - само за президент, само за парламент или и за двете. Тоест ще гласуваме само с една карта, а на екрана ще се появят три опции.

„Ако избереш да участваш само в президентски избори, след това не може да се върнеш назад и да включиш и парламентарните. Страхуваме се, че някои избиратели ще се почувстват ощетени и за там има един допълнителен бутон сигурни ли сте в този избор”, казват „Сиела норма”.

От 23 години Мина Илиева организира избори във Велико Търново, готова е и за вот 2 в 1.

„Това е една много тежка задача която започна вече. Сигурна съм, че колегите не се плашат от избори 2 в 1”, казва тя.

Предложение: Автоматично зареждане на втората бюлетина, една разписка за двата избора

Според фирмата, доставила машините, до края на септември ЦИК трябва да избере окончателния вариант за гласуване с машина, за да има време за изпълнение на софтуера и тестване.

„За разлика от други софтуерни системи тука нямаме право на грешки. Всичко трябва да бъде направено с много тестове и 10 дни преди вота машините да се инсталират и да се подготвят за експедиране”, казват от „Сиела норма”.

От ЦИК обявиха, че ще бъдат закупени допълнителни около 1400 машини, за да бъде поставена втора машина в секции, в които са гласували над 320 избиратели на предходните избори.