Документът беше изпратен в Брюксел в петък

Европейската комисия има поне два месеца за евентуалното одобрение на Плана за възстановяване, който в петък България изпрати в Брюксел. Страната ни може да получи авансово плащане от 13%, ако документът бъде одобрен до края на тази година. Общо страната ни очаква близо 13 млрд. лева.

България изпрати Плана за възстановяване и устойчивост (ВИДЕО)

Проектите ще бъдат оценявани по 11 компонента, всеки един от тях ще получава оценка А, B или C. При наличие на дори и една оценка, Планът няма да бъде одобрен. Държавата трябва да има и поне 4 оценки А.

„В регламента Комисията има 2 месеца за оценка. След нея Съветът има 1 месец да одобри от своя страна, след което може да започне и усвояването на средствата. 37% от средствата трябва да отиват в посока борба с климатичните промени и 20% за дигитализация. Плащането се прави, ако Съветът е одобрил плана до 31 декември 2021 г. Ако Съветът не го е одобрил до тази дата, такова плащане няма. Първото плащане ще бъде, когато се изпълнят първите ключови етапи и цели”, заяви Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

От ГЕРБ виждат дупки във финалния вариант на Плана. Според тях програмата за саниране няма да работи в този вариант, не одобряват и орязването на средства за уличното осветление.

„С мерките, които поставят с Плана за възстановяване, те по-скоро създават допълнителна зависимост на българската енергетика, хвърлят прах в очите на хората и още повече - за първи път слагат дата за извеждане на въглищните централи, която въобще не съответства на истината”, посочи Жечо Станков.

Отговорът на критиките не закъсня в лицето на вицепремиера Атанас Пеканов.

„За съжаление в предизборната кампания буквално преминаваме в откровени лъжи. Никъде няма зададено за държавния ТЕЦ „Марица Изток 2” затваряне. Подобна спекулация е много нечестно към хората в този регион. Всъщност държавният ТЕЦ най-вероятно ще затвори последен, но ще се изграждат обаче други мощности”, обясни той.

Освен с парите за саниране и дигитализация, от ДБ виждат проблем с реформите в съдебната система. Според тях ЕК може и да не одобри плана.

„Има няколко притеснителни точки, Най-важната и основната е липсата на реформи, фактически Планът е изключително ограничен от към реформи и ЕК го е забелязала –  по отношение на съдебната система, главния прокурор”, каза Иво Мирчев.

 

 

„В последния месец сме приложили в Плана ясни стъпки като повишаване на отчетността и търсене на отговорност на главния прокурор и по темата антикорупционни мерки. Смятам, че сме задоволили техните очаквания”, отвърна Пеканов.

„Има такъв народ” погледнаха позитивно, но не спестиха и забележките за липсата на проект за напоителни системи.

„Изключително притеснително е, когато ще се отпуснат средства за земеделие, а в същото време те трябва да стъпят на добре развита инфраструктура”, смята Любомир Каримански.

А от „Изправи се БГ! Ние идваме!” видяха повече плюсове, отколкото минуси.

„Добре е, че парите за бизнеса бяха увеличени от 900 милиона лева, каквото беше предложението, на 1,2 милиарда. И което е още по-важно, че 840 милиона лева от тях ще бъдат пряка финансова подкрепа за фирмите”, посочи Мая Манолова.

В случай, че Планът бъде одобрен - правителството ще иска средства от Европа два пъти годишно. Ако изпълнението на проектите е частично, то и плащането ще бъде такова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.