Мярката беше обявена на брифинг на здравните власти

Въвеждат задължителен "зелен" сертификат за всички дейности на закрито. Документът няма да е задължителен за учителите. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг във вторник.

Близо 5000 новозаразени и 214 починали с COVID-19 за денонощие

Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък и ще продължи да действа "дотогава, докато даде резултат", обясни министърът. "Зелен" сертификат се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест (за срок до 72 часа) или антигенен тест (до 48 часа).

Кацаров подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на допълнителни мерки. В процеса на обсъждане на ограниченията са се включили както здравни експерти, така и специалисти от Образователното министерство и това на туризма.

"Въвежда се изискване за "зелен" сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.  Засега "зеленият" сертификат няма да е необходим в училищата и в градския транспорт.

Увеличават броя на COVID леглата в София

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър. Тя ще бъде разпространена по-късно през деня. Препоръката на Кацаров е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на "зелен" сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Математик: Най-малко 10-12 хил. се заразяват с COVID на ден у нас, но не го знаят

„По отношение на училищата - във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”, обясни Кацаров.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – половината ще са онлайн, а другата половина - присъствено”, уточни той.

Затварят училищата в общините с висока заболеваемост

Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 на сто от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

 

 

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя в училище. Сертификати ще се изискват и от децата, но само ако са над 12- годишна възраст. Документът няма да езадължителен в училище, но ще се изискват за посещение на други обществени места. 

„По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при наличие на „зелен" сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет”, съобщи още здравният министър.

Преустановява се провеждането на колективните спортове на закрито, с изключения на тренировки и състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации. Не се допуска публика при спортни събития на закрито, на открито – се допуска със „зелен” сертификат. 

За всички без ваксина или документ за преболедуване, държавата ще осигурява антигенни тестове. Те ще бъдат раздадени на лицензираните лаборатории. И ще са безплатни за всички  - дори и за заминаващите в чужбина, които досега плащаха за теста.  Резултатите ще се публикуват в информационната система и хората ще могат да си вземат сертификата, който ще съдържа QR код. Ще бъдат контролирани и лабораториите за издаването на сертификатите. Бързите антигенни тестове ще се правят само от сертифицирани лаборатории, подчерта Кацаров. Лабораториите могат да имат и изнесени пунктове, като резултатът от теста пак трябва да се въведе в системата.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, регионалните здравни инспекции и МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят "зелен" сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати. Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен”сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито.

 

 

"Нека да спазваме мерките. Призовавам хората да се ваксинират. Ако не спазваме ограниченията, не можем да постигнем задържане и намаляване на случаите и се стигне до недостиг на болнични легла или до такава заплаха, единствената и последна мярка остава национален локдаун. Тя не може да бъде изключена като вариант. Никой не желае да се стига дотам", призова Кацаров. Най-краткият възможен срок за промяна на мерките е две седмици.

А новата мярка разгневи бранша на заведенията. 

 

 

"Отново се взимат само дискриминационни мерки. Ние няма да бъдем единствената изкупителна жертва на безсилието на държавата да наложи правила, първо за собствените си служители", смята Евгени Зумбалов.

Според математици първите резултати от новите ограничения ще могат да се видят най-рано след две седмици. 

Ето целия текст на заповедта: 

 

                                                                                            

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.