Вижте при какви условия учениците ще се обучават на ротационен принцип

„По отношение на училищата - във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Увеличават броя на COVID леглата в София

„Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 души население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50% ще са онлайн, 50% ще са присъствено”, уточни той.

Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност 7 или 14 дни.

От четвъртък: Всички дейности на закрито - само срещу "зелен" сертификат

Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30% от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя си в училище.

„Ако дете се окаже с положителен тест, контактните му лица се карантинират за 10 дни. Ако след това те попаднат в контакт с друг болен, отново се карантинират, като карантината продължава 10 дни и тогава лицето се декарантинира”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Към момента не се въвежда изискване за „зелен" сертификат за учителите.

Близо 5000 новозаразени и 214 починали с COVID-19 за денонощие

„По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при условията на „зелен" сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет", съобщи още здравният министър Стойчо Кацаров.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.